Data: 2020-11-25 17:29:51
Temat: Re: pyry z gzikiem
Od: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 25.11.2020 um 09:48 schrieb dwa cepeliny:
> Czesałem ostatnio internet w poszukiwaniu nowych inspiracji kulinarnych.
> Czy jest tu ktoś z okolic Katowic kto by mi podpowiedział co się robi tradycyjnie
na Śląsku na szybki obiad ?
> Mam sentyment do tego regionu nie tylko kulinarny ...
>
> W Poznaniu to pyry z gzikiem.
> Pyry w mundurkach (ja robię na golasa:) plus twaróg ze szczypiorkiem.
> Można to lubić albo nie)).
W Berlinie i okolicach to też znana potrawa. Tylko tu twaróg jest bez
siusiającego piorka, za to z olejem lnianym. Tego oleju nie znoszę,
pachnie pokostem, ale potrawa jako taka jest wszechobecna jako defałtowa
w stołówkach. W domu też często robimy, do twarogu dajemy różne
przyprawy, coby lepsze było. Piorek też
Waldek
|