Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: w czym gotujecie powidła śliwkowe?
Date: Wed, 30 Aug 2006 09:55:42 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <ed3gaq$46q$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ed3cba$1bp$1@news.wp.pl> <ed3ct8$ba0$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: abdf218.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1156924573 4314 83.6.247.218 (30 Aug 2006 07:56:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Aug 2006 07:56:13 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Antivirus: avast! (VPS 0635-1, 2006-08-28), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:276865
Ukryj nagłówki
"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:ed3ct8$ba0$1@opal.icpnet.pl...
>> jak sobie radzicie z gotowaniem powideł śliwkowych, jakich garnków do
>> tego
>> używacie?
>> Ma ktos sposób na to aby powidła sie nie przywierały do dna garnka?
>> Czy kupienie super naczyń za super cene jest jedynym rozwiązaniem?
>
> Ja od wczoraj gotuję powidła, ale mam kiepski garnek i niestety
> przywierają do dna. Moja Mama kilka dni temu gotowała powidła w starym
> emaliowanym garnku o dużej średnicy i wyszły jej bez problemu - 2 kg
> śliwek gotowąła jakieś 2 godziny. Moje 4 kg gotują się na razie 3 godziny
> i zobaczymy, kiedy zgęstnieją.
>
> Pozdrawiam
> Barbara i Maleńka, co tez lubią domowe powidła śliwkowe :-)
Moja babcia brała starą blachę do pieczenia ciast i nasypywała do niej
piasku - troszkę śmierdziało, zanim w piasku powypalały się
zanieczyszczenia. Na ten piasek stawiała garnek.
Nigdy się jej nie przypalily. Na gazie blacha dość szybko przepala się,
więc lepiej byłoby taką nieckę zrobić z grubej blachy lub nawet z pokryw
aluminiowych jakimi dawniej przykrywano pojemniki z mięsem dostarczanym do
sklepów, piasek po wystygnięciu można zsypać do jakiegoś naczynia i uzywać
wielokrotnie - już nie będzie śmierdział, chyba, że podczas degustacji
zostanie pochlapany powidłem...
|