Data: 2006-04-30 13:46:28
Temat: ser żółty z białego
Od: "AK" <a...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam, mam pytanie: czy ktoś spotkał sie z dokładnym przepisem na domowy,
trochę inny, ser żółty robiony ze starego sera białego (twaróg)?
Moja ciotka spod Rzeszowa robiła coś takiego:
stary twaróg odstawiała do spiżarni aż całkiem "zgliwiał" (wg niej - nie
wiem jak sie to nazywa ale żółknie i śmierdzi okropnie) Jak już był
niejadalny, to wrzucała do rondelka, dodawała tłuszczu - wtedy chyba
margaryna, sól, pieprz i obowiązkowo kminek i to rozpuszczała i przysmażała.
Jak było gładkie i żółte to dodawała jajko. Odstawiała i ser zastygał. Potem
był taki do chleba.
Wiem, ze opis może się wydawać odpychający, bo stary ser itd, ale to
naprawdę było dobre :)
Moze ktoś z Was spotkał się z czymś takim, może ma to jakąś nazwę?
Potrzebuję dokładny przepis, bo jakoś mi nie chce wyjść taki gładziutki
tylko zawsze grudki wychodzą :(
Pozdr
Aga
|