Data: 2018-08-20 16:13:51
Temat: Re: Buraczki do słoika
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
> Zastanawiam się, taką sałatkę: upieczone starte buraczki, do tego
> pokrojona drobno cebula, przyprawione sokiem z cytryny, trochę octem,
> cukrem, pieprzem - czy takie coś da się przechować w słoikach na dłużej?
> Wystarczy zapasteryzować i voila?
> Sezon na pyszne młode buraki w pełni, chciałoby się zachować ten smak...
Nie widzę przeszkód. Zestaw wygląda wręcz na samokonserwujący. Zresztą
tarte buraczki w słoiku dość łatwo spotkać w handlu, produkt popularny.
Kiedyś tu pisałem o tym, jak w sklepie natknąłem się na tarte buraki
w słoikach i stojące niedaleko podobne puste słoiki. Te puste były coś
o 10 groszy droższe od napełnionych (jedno i drugie w cenie 1-2 zł).
Cena może nieco studzić zapał domowego przetwórstwa, ale rozumiem, hobby.
Jarek
--
A wiózł śmietankie towarzyskie:
Kuchtę Walercię, tę ze Śliskiej,
Burakoszczaka z Czerniakowskiej
I Józia Gwizdalskiego z Wolskiej.
|