Data: 2018-08-20 19:42:23
Temat: Re: Buraczki do słoika
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> Pani Ewa napisała:
>
>> Zastanawiam się, taką sałatkę: upieczone starte buraczki, do tego
>> pokrojona drobno cebula, przyprawione sokiem z cytryny, trochę octem,
>> cukrem, pieprzem - czy takie coś da się przechować w słoikach na dłużej?
>> Wystarczy zapasteryzować i voila?
>> Sezon na pyszne młode buraki w pełni, chciałoby się zachować ten smak...
>
> Nie widzę przeszkód. Zestaw wygląda wręcz na samokonserwujący. Zresztą
> tarte buraczki w słoiku dość łatwo spotkać w handlu, produkt popularny.
> Kiedyś tu pisałem o tym, jak w sklepie natknąłem się na tarte buraki
> w słoikach i stojące niedaleko podobne puste słoiki. Te puste były coś
> o 10 groszy droższe od napełnionych (jedno i drugie w cenie 1-2 zł).
> Cena może nieco studzić zapał domowego przetwórstwa, ale rozumiem, hobby.
>
Domowe buraczki wychodzą nieco drożej, bo bez soli drogowej i konserwantów.
Taki ekonomiczny paradoks :->
--
XL
|