Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chałwa - zrób to sam Re: Chałwa - zrób to sam

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chałwa - zrób to sam

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Chałwa - zrób to sam
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <o...@t...home>
Date: Mon, 11 Apr 2016 20:46:21 +0200
Message-ID: <1bm4e2lxixytr$.3pvnlt602upz$.dlg@40tude.net>
Lines: 70
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.100.174
X-Trace: 1460400380 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 22829 79.191.100.174:8190
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:371365
Ukryj nagłówki

Dnia Mon, 11 Apr 2016 19:30:03 +0200, Trefniś napisał(a):

> Cześć!
>
> Żadna rewolucja, straszny banał.
> Ale prostota może nasunąć komuś nowe pomysły i rozwiązania.
>
> "Coś słodkiego dla cukrzyka dbającego o kalorie" - takie zadanie.
> Owa osoba mile wspominała zawsze chałwę rodem z ZSRR, jako smaczniejszą od
> dostępnych obecnie w sklepach. Była takowa sprzedawana w Polsce w
> grubościennych puszkach - otworzyć, to było wyzwanie :)
>
> Przypomina się dowcip z PRL:
> "Gdybyśmy mieli blachę, produkowalibyśmy najlepsze konserwy!
> Ale nie mamy mięsa."
>
> Ja tej chałwy z puszki nie wspominam mile. Owszem, obrzydliwie słodkie (co
> jako dziecię naonczas powinienem uwielbiać), ale nawet pogryźć się tego
> nie dało skutecznie :)
>
> Szybka kwerenda - chałwa radziecka była produkowana głównie z nasion
> słonecznika. Sezam był pewnie zbyt drogi (tzw. ruble transferowe wydawano
> inaczej).
>
> Moja twórcza wariacja w dzisiejszych warunkach - ziarna słonecznika
> słodzone miodem.
>
> Ok. 200g łuskanych ziaren słonecznika. Purystom i smakoszom proponuję
> sezam, może być niełuskany, a nawet czarny (niektórzy rozpływają się nad
> jego smakiem, lekko orzechowym i pozbawionym sezamowej goryczy). Za cudze
> preferencje smakowe nie odpowiadam.
>
> 3..4 łyżeczki miodu. Tu sprawa prosta - smaków miodu jest cała masa, a to
> on przejmuje dużą część smaku chałwy. Najbezpieczniej (ale najmniej
> zdrowo) jest użyć syropu z cukru białego.
>
> Ziarna słonecznika (lub sezamu) należy lekko (bardzo) podprażyć na suchej
> patelni.
> Proszę uważać - kolor słomkowy jest już najczęściej stanowczo zbyt mocny.
> Lepiej na początek suszyć, niż prażyć ziarna. Ten smak mocno uwydatnia się
> w chałwie.
> Podprażone ziarna ostudzić.
>
> Teraz mielenie podprażonych ziaren.
> Używałem elektrycznego młynka do kawy "z okresu", czyli urządzenia
> radzieckiej produkcji.
> Tzw. młynek udarowy (ostrza mielą kawę).
> Zatem zmielić należy podprażone ziarna. Trzeba uważać, zwiększają
> objętość, lepiej zacząć od mniejszych ilości, badając stan zmielenia
> "naocznie".
>
> Teraz jest czas na dodatki: cząstki orzechów, czy wanilii. Orzechy
> "znikają" w chałwie, ale z olejkami wanilinowymi trzeba uważać!
>
> Po zmieleniu całości należy te ziarna wymieszać z miodem (lub syropem
> cukrowym). Miodu/syropu radzę dodawać po łyżeczce, mieszać i próbować
> ściskać palcami. Ziarna są bardzo tłuste i szybko osiągają odpowiednią dla
> chałwy konsystencję. Tego wcale nie widać przy mieszaniu, dlatego należy
> sprawdzać palcami. A lepiej nie przesładzać, to wcale chałwie nie służy.
>
> Po wymieszaniu zmielonych i uprażonych nasion z miodem/syropem, należy
> uformować jakkolwiek odpowiedni kształt, włożyć na co najmniej godzinę do
> lodówki.
>
> Ubrudzony młynek żarnowy najlepiej wyczyścić mieląc kilkakrotnie buały
> cukier na cukier puder.

Chałwę jem statystycznie raz w roku - w nagłym a histerycznym przypływie
chuci na słodkość, dopadającej mnie przeważnie w okresie listopadowej
deprechy. Tylko wtedy AŻ TAK mi wszystko jedno 3333-]

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.04 Trefniś
11.04 Ikselka
12.04 Trefniś
12.04 Ikselka
13.04 Trefniś
13.04 Ikselka
13.04 Trefniś
13.04 Ikselka
19.04 Waldemar
19.04 Jarosław Sokołowski
19.04 Ikselka
19.04 Trefniś
19.04 Trefniś
19.04 Ikselka
19.04 Trefniś
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?