Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb razowy Re: Chleb razowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chleb razowy

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: anhin <a...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb razowy
Date: Thu, 07 Nov 2013 15:57:46 +0100
Organization: Netia S.A.
Lines: 64
Message-ID: <l5gah9$uf9$1@mx1.internetia.pl>
References: <l5csvq$cig$1@mx1.internetia.pl> <l5ctuk$f5l$...@m...internetia.pl >
<l5d8rm$95r$1@dont-email.me> <8...@4...com>
<527a8051$0$2301$65785112@news.neostrada.pl>
<527a9ea3$0$2184$65785112@news .neostrada.pl>
<l5ec5q$ec6$1@dont-email.me> <527abba3$0$2298$65785112@news.neostrada.pl>
<l5g3d7$6tl$1@mx1.internetia.pl>
<527b9ec2$0$2176$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 178-36-137-156.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mx1.internetia.pl 1383837033 31209 178.36.137.156 (7 Nov 2013 15:10:33 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 7 Nov 2013 15:10:33 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <527b9ec2$0$2176$65785112@news.neostrada.pl>
X-Tech-Contact: u...@i...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.1.0
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353160
Ukryj nagłówki


>
> Dzięki za szczegółowe wyjaśnienia. :) W takim razie nie było nic
> zaskakującego w naszym zdziwieniu, że piecia chce "hodować" zakwas
> poprzez dodatek drożdży piekarniczych czy nawet winnych?

ano tak. Pomysł zakwasu na drożdżach jest, delikatnie mówiąc,
nieporozumieniem. Drożdże i tak się tam pojawią, z powietrza albo
kurzu... ;-)
>
>> BTW, ciekawe, skąd przekonanie że pieczenie chleba ma zakwasie wymaga
>> jakiejś nadludzkiej cierpliwości...
>
> To może odpowiem, bo jestem chyba specjalistką w tym zakresie. ;) Otóż
> pierwszy problem jest taki, że właśnie nie zawsze uda się wyhodować
> dobry zakwas, czyli taki z przewagą bakterii kwasu mlekowego, mnie raz
> po prostu sfermentował, czyli - jak rozumiem na podstawie Twoich
> wyjaśnień - doszło do zanieczyszczenia jakimiś drożdżami.

aha... bo wyhodowanie zakwasu wcale nie jest proste, o czym niżej...
chyba że ma się szczęście i dużo kwaśniejących produktów w pobliżu ;-)

>Po drugie - ja
> miałam zwykle problem z porządnym wyrośnięciem chleba z mąki żytniej.
> Nie wiem - może ta mąka jest za ciężka, a może zakwas był za słaby?

a ilu fazowy robiłaś ten chleb? Żytni (a już zwłaszcza razowy) w
zasadzie nie ma prawa przyzwoicie wyjść z pierwszej fazy. Wiem, bo
próbowałem :-(

>Może
> mieszanka pszenno-żytnia udałaby się lepiej?

ano. Trzeba się dobrze postarać żeby chleb pszenno-żytni (zwłaszcza z
lżejszej mąki) 'jakoś' nie wyszedł ;-) Im mniej żyta, tym łatwiej... ale
i satysfakcja mniejsza, i smak nie ten...

>Po trzecie - kiedy już mi
> się udało, że ciasto wyrosło pięknie, to nie trafiłam z temperaturą
> pieczenia i spaliłam skórkę.

o... witam w klubie... ja mimo setek kilogramów na koncie co trzeci raz
przypalam,... choć nawet taki nadpalony bywa niezły...

>No i po kilku takich próbach się chwilowo
> poddałam.
> Ale! Pod wpływem tej dyskusji kupiłam dzisiaj mąkę żytnią razową
> chlebową typ 1850, nastawiam dzisiaj na zakwas i zrobię kolejne
> podejścia! Z tym że zacznę od chleba mieszanego. :)

1850? Hmmm... ja tam czegoś wolę 2000...

Co do hodowli zakwasu, możesz spróbować dodać do mąki odrobinę kwasu z
ogórków i/albo soku z kiszonej kapusty i/albo kwaśnego mleka
(prawdziwego oczywiście) a w najgorszym razie jogurtu 'bio' dobrej
firmy. Nie jest to dokładnie ta kultura bakterii o jakie chodzi, ale
jest bardzo duża szansa, że te właściwe w sprzyjających warunkach
zdominują środowisko. Zostawianie mąki żeby sama skisła to narażanie się
na inwazję bakterii pseudomlekowych, drożdżaków, pleśni itp.... w końcu
być może zwyciężą te pożądane przez nas bakterie, ale trochę to na pewno
potrwa. Może to jest źródło Twoich niepowodzeń? Oczywiście, jak się już
dorobisz zakwasu działającego prawidłowo, trzeba go troskliwie zasilać i
hodować, ale to osobna historia.... w każdym razie życzę powodzenia :-)

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
07.11 anhin
07.11 Dariusz K. Ladziak
07.11 Dariusz K. Ladziak
07.11 Qrczak
07.11 piecia aka dracorp
07.11 FEniks
08.11 Robson
08.11 Robson
08.11 FEniks
14.11 piecia aka dracorp
15.11 Robson
15.11 FEniks
15.11 anhin
15.11 piecia aka dracorp
15.11 anhin
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem