Data: 2015-12-18 16:06:15
Temat: Re: Cielęcina
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-12-18 o 15:04, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 18 Dec 2015 10:18:05 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> Jakie eleganckie danie można przygotować z cielęciny, konkretnie z
>> ładnego chudego kawałka udźca (80dag), ale dość płaskiego. Zwykle z
>> cielęciny robię potrawkę, a chciałabym coś bardziej odświętnego. Jakieś
>> pomysły?
> Rozetnij wzdłuż włókien, ale nie do końca, tak, aby można było rozłożyć
> mięso jak książkę. Rozbij na desce, aby płat mięsa wyrównał grubość i
> powiększył się, a następnie przyrządź roladę wg pasującego Ci przepisu
> (radzę zesznurować bawełnianym sznurkiem po zwinięciu - sznurek kupisz w
> sklepach z tzw mydłem i powidłem albo wędliniarskich, możesz też użyć
> grubej nici bawełnianej, ale to będzie trudniejsze):
> https://www.google.pl/search?q=rolada+ciel%C4%99ca&i
e=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=fRF0VvyYDoSyswHnyprABA
>
>
Roladę też brałam pod uwagę. O, taką np.:
http://targsmaku.pl/gotowanie/przepisy/rolada-cielec
a,117657.html
Choć ta na zdjęciu bardziej mi indyka przypomina niż cielęcinę.
Ewa
|