Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.uni-
stuttgart.de!news.stw-bonn.de!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!nx01
.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.ne
ostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Co jeszcze...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <7snvep1meiw0.uiba3yk9rb1v$.dlg@40tude.net>
<4e6a58db$0$3499$65785112@news.neostrada.pl>
<1rvwb6zabw855.1ithaacbpjxie$.dlg@40tude.net>
<j4do4a$78d$1@node2.news.atman.pl>
Date: Fri, 9 Sep 2011 21:21:08 +0200
Message-ID: <9...@4...net>
Lines: 59
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.129.139
X-Trace: 1315596069 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 3509 79.191.129.139:49249
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:337474
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 09 Sep 2011 21:06:49 +0200, Paulinka napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 09 Sep 2011 20:20:12 +0200, Dawid napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-09-09 19:38, Ikselka pisze:
>>>> ...przede mną:
>>>> - miód pitny w gąsiorze doprawić
>>>> - pomidorowego przecieru z 50 słoików zrobić
>>>> - pomidorowej pulpy ze 30 małych (do jajecznicy i leczo)
>>>> - papryki marynowanej z miodem z 15 słoików
>>>> - ogórków diabelskich słoików ze 30 (30 już mam, ale to mało)
>>>> - sałatki wielowarzywnej ze 20
>>>> - sosu pomidorowo-jabłecznego a'la ketchup, ostrego - jakieś 15-20
>>>> - dyni marynowanej ze 40 (dynię Ambar i tę włoską słodką dynię wielką
>>>> podłużną mam)
>>>> - pomidorów zielonych a'la daktyle (nowość!) - no nie wiem, może z 10
>>>> - sałatki z zielonych pomidorów z 15
>>>> - ...o czymś na pewno zapomniałam - a, ŚLIWKI w occie!!! - jakieś 25
>>>> słoików
>>>> Nie móiąc o grzybach.
>>>>
>>>> Co by tu jeszcze?
>>>>
>>>>
>>>>
>>> I kogo to k...a obchodzi.
>>
>> No tak, dzięki za przypomnienie - jak moglam zapomnieć, że 20 kg
>> kronselskiej czeka na zesmażenie - do szarlotki będą jak znalazł. Biorę się
>> za robotę, bo w kuchni rozpalono :-)
>
> U Was też w tym roku taka pomidorowa klęska urodzaju?
Owszem, jak co roku. Po raz dwudziesty trzeci stwierdzamy z mężem, że znowu
za dużo posadziliśmy.
Mniej nie potrafię - odmiany takie cudne - kilkanaście odmian po kilka
krzaczorów to grubo ponad setka! Pomidory mi uszami wychodzą, a ja je
ciągle mogę :-D
> Już nie mogę patrzeć na malinówki.
Odmiany są i inne, warto. Mam nawet taką, co jest zielona nawet kiedy jest
już czerwona. I taką, która jest czarna, kiedy już jest czerwona, i takich
kilka odmian, które są pomarańczowe, kiedy są już czerwone :-D
Patrz, patrz - lykopenem się naładowuj, ładuj ile wlezie.
> A propos przetworów, jeśli macie dostęp do malin, to polecam zrobić w
> dużych ilościach sok z tychże.
Maliny są, ale te ogrodowe - aromatu mało, ale mój żal tym bardziej
nieutulony, że borówek (tych czerwonych) ZERO w okolicznych lasach - pani,
od której je corocznie kupuję, ręce rozkłada - NI MA :-(
Ale aronia jest - wiśniówka z zeszłego roku paskudna mi wyszła, to
skupażuję z aroniówką i będzie cud-mniód.
--
XL
|