Data: 2020-12-20 19:26:36
Temat: Re: Farsz do pierogow
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .12.2020 o 16:04 cef <c...@i...pl> pisze:
> W dniu 2020-12-20 o 14:32, Trefniś pisze:
>> W dniu .12.2020 o 08:49 Stefan <s...@w...pl> pisze:
>>
>>> W dniu 2020-12-19 o 14:09, cef pisze:
>>>> Dlaczego farsz do pierogów z kapustą i grzybami
>>>> nie przewiduje elementu wiążącego czyli np jajka lub czegoś innego?
>>>> Próbowałem do zesmażenia cebulki użyć masła, żeby może
>>>> jak farsz poleżakuje w lodówce, to będzie bardziej zbity,
>>>> ale tego tłuszczu jest zbyt mało, żeby decydował o konsystencji.
>>>> Przejrzałem internet pod tym kątem i raczej opcje idą
>>>> w kierunku nawet krojenia kapusty i grzybów
>>>> (a nie przekręcania przez maszynkę) co daje konsystencję
>>>> taką nietechnologiczną, niewygodną do porcjowania czy nakładania.
>>>> Albo trudno uformować porcję do zamknięcia w krążku ciasta,
>>>> albo się rozsypuje albo drobnica lepi się do palców i utrudnia
>>>> klejenie
>>>> ciasta.
>>>> Jak sobie z tym radzicie? Czy może tak jak u mnie: robi się te
>>>> pierogi z powodu
>>>> ich nietechnologiczności raz do roku.
>>>
>>> Kapusta i grzybki ZAWSZE u mnie sa drobniutko siekane, nigdy przez
>>> maszynke
>>> pozdr
>>> Stefan
>>> PS. tak samo polędwica (końska!) na tatara i polędwica wołowa do
>>> kołdunów - ZAWSZE skrobana Nigdy siekana lub co nie daj Boże mielona...
>>>
>> Trochę trudno mi zrozumieć, dlaczego niby konsystencja nadzienia
>> miałaby utrudniać lepienie.
>> Radziłbym przyjrzeć się na filmikach youtube, jak kucharze realnie
>> lepią pierogi. Przy czym szukać należy pierogów różnego typu.
>
> A próbowałeś kiedyś zalepić sypki ryż surowy w pierogach?
> Kroję czy siekam nożem kapustę i grzyby najdrobniej jak potrafię,
> żeby otrzymać jak najbardziej jednorodną masę, ale bez lepiszcza to się
> po prostu rozłazi.
> Natomiast farsz do ruskich (jednolita masa) nie sprawia mi problemów,
> czy też owoce pojedyncze jako farsz.
Niepotrzebnie myślicie o _porcji_ farszu, którą następnie nakładacie na
ciasto i zlepiacie.
Przy ruskich to może i prawda, ale...
W przypadku nawet sypkiego ryżu - z ciasta robię małą kieszonkę (z
niewielką ilością ryżu, albo nawet bez), którą w trakcie lepienia
stopniowo wypełniam ryżem. W ten sposób można dowolnie sypkie nadzienie
włożyć do ciasta, zalepiając je sukcesywnie.
Poszukajcie w sieci filmików, jak "pierogi" lepią chińczycy. Niestety,
jest cała masa rodzajów tych pierogów...
--
Trefniś
|