Data: 2020-12-20 19:41:22
Temat: Re: Farsz do pierogow
Od: cef <c...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2020-12-20 o 19:26, Trefniś pisze:
> W dniu .12.2020 o 16:04 cef <c...@i...pl> pisze:
>
>> W dniu 2020-12-20 o 14:32, Trefniś pisze:
>>> Trochę trudno mi zrozumieć, dlaczego niby konsystencja nadzienia
>>> miałaby utrudniać lepienie.
>>> Radziłbym przyjrzeć się na filmikach youtube, jak kucharze realnie
>>> lepią pierogi. Przy czym szukać należy pierogów różnego typu.
>>
>> A próbowałeś kiedyś zalepić sypki ryż surowy w pierogach?
>> Kroję czy siekam nożem kapustę i grzyby najdrobniej jak potrafię,
>> żeby otrzymać jak najbardziej jednorodną masę, ale bez lepiszcza to
>> się po prostu rozłazi.
>> Natomiast farsz do ruskich (jednolita masa) nie sprawia mi problemów,
>> czy też owoce pojedyncze jako farsz.
>
> Niepotrzebnie myślicie o _porcji_ farszu, którą następnie nakładacie na
> ciasto i zlepiacie.
> Przy ruskich to może i prawda, ale...
> W przypadku nawet sypkiego ryżu - z ciasta robię małą kieszonkę (z
> niewielką ilością ryżu, albo nawet bez), którą w trakcie lepienia
> stopniowo wypełniam ryżem. W ten sposób można dowolnie sypkie nadzienie
> włożyć do ciasta, zalepiając je sukcesywnie.
Jest to jakiś sposób, ale lepienie pierogów, to taka
wyuczona czynność, że dość trudno się pozbyć przyzwyczajeń
dlatego szukam sposobu jak zmodyfikować farsz a nie sposób
lepienia.
> Poszukajcie w sieci filmików, jak "pierogi" lepią chińczycy. Niestety,
> jest cała masa rodzajów tych pierogów...
Jak już jakiś odpowiedni znajdziesz, to wklej linka.
|