Data: 2014-10-08 15:53:21
Temat: Re: Festiwal Słoików Świata
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-10-08 15:35, bbjk pisze:
> W dniu 2014-10-08 15:26, FEniks pisze:
>
>> Ja też nie lubię, jak już często tutaj pisałam, także smażenia w
>> głębokim oleju. Fondue jest wyjątkiem, ale rzadko robię, bo dużo z tym
>> ceregieli. Natomiast kiedy ciasto piwne jest mocno schłodzone, to nie
>> pije tak tłuszczu, a w bakłażanie (czy innych warzywach, bo robiłam z
>> mieszanki - cukinii, brokułów, marchewki i bakłażana) tego tłuszczu nie
>> czuć nadmiernie.
> Opiszesz dokładnie, jak robiłaś?
Na ciasto piwne mam taki przepis: mieszamy 200g mąki, łyżkę oliwy, 2
żółtka, szklankę ciemnego piwa, sól, potem dodajemy 2 ubite na sztywno
białka, schładzamy w lodówce.
Po czym kawałki warzyw (według uznania) zanurzamy w cieście i smażymy w
garnku do fondue z rozgrzanym olejem. Do tego podajemy przeróżne sosy,
jakie kto lubi.
Problem jedynie w tym, że jeżeli się fondue robi na bieżąco w trakcie
spotkania towarzyskiego (co jest ogólnie świetną sprawą), to niestety to
ciasto się z czasem ogrzewa. Chyba że na przykład będzie się je
dostarczało z lodówki partiami.
Wszystko niby proste, ale na stole zajmuje dużo miejsca, bo ja mam takie
fondue z karuzelą do pojemniczków na sosy. No i trwa, więc bardziej się
nadaje na długie biesiadowanie, niż na szybki obiad.
Ewa
|