Data: 2012-02-15 18:31:02
Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: Tomasz (Jenot) Stafiński <j...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jak szybko zacząć piec? Ja udałem się do pobliskiej piekarni PSS jakieś pół
roku temu i bez problemu dostałem 10dag zaczynu, z którego sobie hoduję
zakwas. Bakterie pewnie pamiętają jeszcze Gierka więc chleb zawsze
wychodzi. ;)
Co do mąki to próbowałem różnej ale najlepiej wychodzi mi zakwas z 720-tki
z PSS, takiej w szarych torbach. A z żurkowej za cholerę nie chciał mi
rosnąć. Poza tym w piekarni dowiedziałem się, że niektóre mąki sprzedawane
w sklepach mają jakieś dodatki, które przedłużają jej trwałość ale przy
okazji nie dają żyć bakteriom.
Pozdrawiam,
--
Jenot
|