Data: 2012-02-19 17:41:44
Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-02-19 18:16, Qrczak pisze:
>
> Drożdże zaczynowi nie pomogą, a jak sama zauważyłam, to nawet
> przeszkadzają.
> Piekłam teraz w weekend chlebki, to zdokumentowałam fotograficznie
> "proces technologiczny":
> http://www.fotosik.pl/u/now-here/zdjecie/1/album/110
5837
Ładne Ci wyszły te chlebki. Mój też byłby całkiem ładny, gdyby nie był
kleisty.
Foremki masz takie same jak ja (tylko że ja mam jedną).
A ile było w foremkach przed wyrośnięciem? Ciasto podwoiło objętość?
>
> A pierwszą zaczynową porażką się nie przejmuj. Zawsze można zacząć to
> od początku, tj. mąka, woda, ciepło, czas.
Nie przejmuję się. Ten zaczyn był już strasznie kwaśny i czuć go było
drożdżami/jabłkami. Może za długo go trzymałam?
Nie wiem teraz - czy tę resztkę wyrzucić, czy na niej robić kolejny?
Ewa
|