Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to niegdyś gotowano
Date: Tue, 03 Aug 2004 14:33:38 +0200
Organization: SPE ltd.
Lines: 26
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <ceni49$ktl$1@atlantis.news.tpi.pl> <cenvko$ko$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: host-04.pronet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1091536341 6310 80.55.14.76 (3 Aug 2004 12:32:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Aug 2004 12:32:21 GMT
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:209965
Ukryj nagłówki
In article <cenvko$ko$1@news.onet.pl>, "eM" <...@...c> wrote:
> > Robienie bulionu, czegoś w rodzaju maggi (...)
> > aż zrobił się gęsty płyn koloru brązowego, który zlewano do głębokich
> > talerzy, i masa ta zastygała. (...)
>
> Brrr.... Wlasnie sobie przypomnialam, ze czasami wolę nie wiedzieć, co
> jem. A czasami żądam wszelkich informacji i potem jest mi po nich
> niedobrze. Przyklad: no po prostu uwielbiam majonez, ale nie wyobrazam
> sobie jedzenia surowych jajek ;-). Swoja droga, kwesta marketingu ;-),
> no bo to, ze ten opis jest bleee, nie ulega wątpliwości, ale tak
> naprawde to do konca nie wiem, co z tego bulionu gotowano. Co to jest
> ta gęsta brązowa masa, co zastyga?
Po prostu bardzo skoncentrowany wywar mięsny.
>
> > Twarde krążki mogły bardzo długo
> > leżeć, były wyśmienitym i bardzo pożywnym dodatkiem do zup i sosów.
>
> No nie wiem...
Z pewnością było to znakomite. Dokładny przepis, jeżeli kogoś
interesuje, podaje Monatowa.
Władysław
|