Data: 2009-10-30 13:01:20
Temat: Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <l...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Misiek napisał:
> Niekoniecznie...
> Jest szkola pieczenia wlasnie w niskich temperaturach, ale dl;uzej i
> pozniej "dopiekanie" w wyzszej...
> na travelu kiedys pokazywali pieczenie rosbefu chyba wlasnie w roznych
> temperaturach lacznie ze wstepnym opiekaniem i wyszlo na to ze najmniej
> sokow mieso traci kiedy sie je piecze dlugo w nizszej temperaturze heh
> Calkiem na odwrot niz mnie uczono :-)
I w tym programie mieli racje i ciebie dobrze uczono. Żeby mięso nie
traciło soków to na początek trzeba mu powierzchnie intensywnie przypiec
- zatem pieczenie należy zacząć w wysokiej temperaturze. Tyle że wówczas
zanim się środek dopiecze to wierzch się ciut mocno spali. I tu właśnie
etap pieczenia w obniżonej temperaturze - żeby mięso doszło nie paląc
się nadmiernie z wierzchu. Na koniec oczywiście warto ciut ostrzej
przypiec dla ładnej skórki na takim kurczaku.
--
Darek
|