Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin3!gobli
n1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-sp
o-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Jaką patelnię lupić?
References: <54df6b80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<54e08a52$0$24204$65785112@news.neostrada.pl>
<6enu6b2o0jl9$.1auemshlidevf$.dlg@40tude.net>
<54e092d2$0$2207$65785112@news.neostrada.pl>
<mbr8o9$65d$1@mx1.internetia.pl>
<54e1b2a2$0$2174$65785112@news.neostrada.pl>
<mbtk4b$37q$1@mx1.internetia.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mbtk5o$t8i$1@node2.news.atman.pl>
<1ahgu97rn564y$.4yvxlt4jp653.dlg@40tude.net>
<mbtkvk$u8h$1@node2.news.atman.pl>
<12xigjhiow84g$.80jhalae36r.dlg@40tude.net>
<mbtnct$16b$1@node2.news.atman.pl>
<54e262a6$0$2170$65785112@news.neostrada.pl>
<mbto7h$23t$1@node2.news.atman.pl>
<z...@4...net> <mbu1mh$4ba$1@dont-email.me>
<54e2ec1b$0$2172$65785112@news.neostrada.pl>
<mburia$40a$1@node1.news.atman.pl>
<54e2f644$0$1984$65785112@news.neostrada.pl>
<mbutmh$6m3$1@node2.news.atman.pl>
<54e2ffab$0$12181$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54e310c8$0$1984$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 17 Feb 2015 11:43:59 +0100
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 43
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1424169839 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2177 77.253.217.116:57982
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361555
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
>> Zaszkodzić jej to nie zaszkodziło -- sól, a właściwie sole, bo tam nie
>> tylko chlorek sodu, nie znikną przecież ani się nic nie przemienią, nie
>> przestaną być słone. Nie ma też obaw, że tam się coś niedobrego wdało --
>> sól z takich własności słynie. Nie trzeba jej wyrzucać na podeptanie
>> przez ludzi. Najlepiej nazad wysuszyć. Niekoniecznie na słońcu, jak (być
>> może) za pierwszym razem. Może być choćby piekarnik z termoobiegiem
>> (z funkcją grilla).
>
> O to, że przestanie być słona się nie obawiam. Nie wiem natomiast, co
> w takiej soli morskiej oprócz soli może być. Krótko mówiąc - jaka jest
> zawartość soli w soli. Od początku wyglądała mi ona bowiem podejrzanie
> (jakieś takie brunatne w niej cząsteczki), zwłaszcza że tak do końca
> nie byłam pewna, co to w ogóle jest, bo nie kupowałam tego, a dostałam
> w prezencie.
Zawartość soli w soli nie ma żadnego znaczenia w praktyce -- było tu
o tym niedawno. Ktoś najwyżej może wywodzić z tych brunatnych w niej
cząstek niskosodowość i dietetyczność ogólną. Ci, którzy cenią sobie
sól morską, cenią sobie ją ze względu na zawartość dodatków (inni
powiedzą: zanieczysczeń), niekoniecznie widocznych. Jedni twierdzą,
że one smak poprawiają, inni, że dla zdrowia są zbawienne. Ale są też
tacy, co do soli morskiej jakieś obrzyczenie mają -- a to ze względu
na sposób jej pozyskiwania. Bo to się bierze wodę wprost z morza, ze
wszystkim co w niej jest, wlewa w takie płytkie baseniki wprost na
skale czy na innym podłożu urządzone i czeka aż woda odparuje, a na
dnie kryształki zostaną. Łazi się po tym w butach, ładuje szflą do
wora i robi inne rzeczy (przeważnie bez jednorazowych rękawiczek).
> Myślę, że do zamarynowania w niej łososia, to nawet nie ma potrzeby
> jej suszenia.
W wersji dla leniwych można zanegować potrzebę wyciągania tego łososia
z wody, w której przebywał wcześniej.
Jarek
--
Rozbitka z okrętu "Sylwia" załamała się psychicznie pod wpływem długiego
przebywania we wodzie ze solą i zawołała "pomocy, ach pomocy", mimo że
wiedziała, iż nadchodzący parowiec jest prowadzony przez nienawidzonego
przez nią Kap. Benzoesa. [NP4m Npi7m NCof3t]
|