Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaką patelnię lupić? Re: Jaką patelnię lupić?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jaką patelnię lupić?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin3!gobli
n1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-sp
o-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Jaką patelnię lupić?
References: <54df6b80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<54e08a52$0$24204$65785112@news.neostrada.pl>
<6enu6b2o0jl9$.1auemshlidevf$.dlg@40tude.net>
<54e092d2$0$2207$65785112@news.neostrada.pl>
<mbr8o9$65d$1@mx1.internetia.pl>
<54e1b2a2$0$2174$65785112@news.neostrada.pl>
<mbtk4b$37q$1@mx1.internetia.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mbtk5o$t8i$1@node2.news.atman.pl>
<1ahgu97rn564y$.4yvxlt4jp653.dlg@40tude.net>
<mbtkvk$u8h$1@node2.news.atman.pl>
<12xigjhiow84g$.80jhalae36r.dlg@40tude.net>
<mbtnct$16b$1@node2.news.atman.pl>
<54e262a6$0$2170$65785112@news.neostrada.pl>
<mbto7h$23t$1@node2.news.atman.pl>
<z...@4...net> <mbu1mh$4ba$1@dont-email.me>
<54e2ec1b$0$2172$65785112@news.neostrada.pl>
<mburia$40a$1@node1.news.atman.pl>
<54e2f644$0$1984$65785112@news.neostrada.pl>
<mbutmh$6m3$1@node2.news.atman.pl>
<54e2ffab$0$12181$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54e310c8$0$1984$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 17 Feb 2015 11:43:59 +0100
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 43
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1424169839 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2177 77.253.217.116:57982
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361555
Ukryj nagłówki

Pani Ewa napisała:

>> Zaszkodzić jej to nie zaszkodziło -- sól, a właściwie sole, bo tam nie
>> tylko chlorek sodu, nie znikną przecież ani się nic nie przemienią, nie
>> przestaną być słone. Nie ma też obaw, że tam się coś niedobrego wdało --
>> sól z takich własności słynie. Nie trzeba jej wyrzucać na podeptanie
>> przez ludzi. Najlepiej nazad wysuszyć. Niekoniecznie na słońcu, jak (być
>> może) za pierwszym razem. Może być choćby piekarnik z termoobiegiem
>> (z funkcją grilla).
>
> O to, że przestanie być słona się nie obawiam. Nie wiem natomiast, co
> w takiej soli morskiej oprócz soli może być. Krótko mówiąc - jaka jest
> zawartość soli w soli. Od początku wyglądała mi ona bowiem podejrzanie
> (jakieś takie brunatne w niej cząsteczki), zwłaszcza że tak do końca
> nie byłam pewna, co to w ogóle jest, bo nie kupowałam tego, a dostałam
> w prezencie.

Zawartość soli w soli nie ma żadnego znaczenia w praktyce -- było tu
o tym niedawno. Ktoś najwyżej może wywodzić z tych brunatnych w niej
cząstek niskosodowość i dietetyczność ogólną. Ci, którzy cenią sobie
sól morską, cenią sobie ją ze względu na zawartość dodatków (inni
powiedzą: zanieczysczeń), niekoniecznie widocznych. Jedni twierdzą,
że one smak poprawiają, inni, że dla zdrowia są zbawienne. Ale są też
tacy, co do soli morskiej jakieś obrzyczenie mają -- a to ze względu
na sposób jej pozyskiwania. Bo to się bierze wodę wprost z morza, ze
wszystkim co w niej jest, wlewa w takie płytkie baseniki wprost na
skale czy na innym podłożu urządzone i czeka aż woda odparuje, a na
dnie kryształki zostaną. Łazi się po tym w butach, ładuje szflą do
wora i robi inne rzeczy (przeważnie bez jednorazowych rękawiczek).

> Myślę, że do zamarynowania w niej łososia, to nawet nie ma potrzeby
> jej suszenia.

W wersji dla leniwych można zanegować potrzebę wyciągania tego łososia
z wody, w której przebywał wcześniej.

Jarek

--
Rozbitka z okrętu "Sylwia" załamała się psychicznie pod wpływem długiego
przebywania we wodzie ze solą i zawołała "pomocy, ach pomocy", mimo że
wiedziała, iż nadchodzący parowiec jest prowadzony przez nienawidzonego
przez nią Kap. Benzoesa. [NP4m Npi7m NCof3t]

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.02 masti
17.02 Trefniś
17.02 FEniks
17.02 FEniks
17.02 Trefniś
17.02 Jarosław Sokołowski
17.02 bbjk
17.02 Jarosław Sokołowski
17.02 Trefniś
17.02 bbjk
17.02 Trybun
17.02 Trybun
17.02 Trybun
17.02 Trybun
17.02 FEniks
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem