Data: 2002-12-03 14:49:55
Temat: Re: Kiszenie burakow na barszcz
Od: "wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Artur Z" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:asidfb$e5g$1@news2.tpi.pl...
> Proponowal bym poprostu:
> KWAS BURACZANY: 1kg buraków obrać, umyć, pokroić w cienkie krążki, włożyć
do
> kamiennego garnka i zalać letnią przegotowaną wodą. Dodać łyżeczkę soli,
> skórkę razowego chleba, 3 ząbki czosnku. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe
> miejsce na tydzień. Po ukiszeniu kwas zlać do słoików i przechowywać w
> lodówce.
>
chetnie bym cos takiego zrobila, przymierzam sie juz od dluzszego czasu, ale
czy faktycznie trzeba szukac takiego starego czarnego chleba na zakwasie?
Jaki gatunek ewentualnie moglby go zastapic. Chcialabym, zeby ten barszczol
sie udal.
pozdrawiam
D.B. (po staremu Wkn)
|