Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!news.uzoreto.com!usenet.blueworldhosting.com!feed1.usenet
.blueworldhosting.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!peer02.ams1!peer.a
ms1.xlned.com!news.xlned.com!peer02.ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.high
winds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02
.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sat, 23 Jul 2022 22:24:21 +0200
MIME-Version: 1.0
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.11.0
Subject: Re: Lepiszcze do masy
Content-Language: pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <62dc37d6$0$558$65785112@news.neostrada.pl>
<62dc5529$0$453$65785112@news.neostrada.pl>
From: cef <c...@i...pl>
In-Reply-To: <62dc5529$0$453$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 36
Message-ID: <62dc58f5$0$489$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.27.138.55
X-Trace: 1658607861 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 489 83.27.138.55:60866
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3085
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383622
Ukryj nagłówki
W dniu 2022-07-23 o 22:08, FEniks pisze:
> W dniu 23.07.2022 o 20:03, cef pisze:
>> Czym zagęścić masę do kotletów rybnych tak, żeby lepiej się trzymała
>> kupy po smażeniu?
>> Robimy te kotlety z resztek smażonej polędwicy z dorsza, które to resztki
>> są zamrażane już usmażone i potem jak się tych resztek uzbiera więcej,
>> to robimy z tego kotlety mielone. Dodaje się minimalnie bułki
>> namoczonej w mleku, pietruszkę zieloną, jakieś przyprawy i więcej
>> jajek, żeby jakoś to utrzymać w całości, ale ponieważ mięso nie jest
>> surowe, dodatkowo dość chude i suche, to te kotlety trzeba lepić
>> zupełnie malutkie żeby otoczka/skorupka z bułki tartej je utrzymywała
>> w całości, bo jak są ciut większe, to rozwalają się już przy
>> przewracaniu.
>> Co mogło by być lepiszczem czy takim scalaczem?
>> Dodać jakiegoś surowego mięsa trochę czy jakiś inny patent?
>
>
> Może to być po prostu mąka - ma gluten, więc jako tytułowe "lepiszcze"
> świetnie się nada. Może być bułka tarta, sucha (zamiast namoczonej
> bułki, która wpływa tylko na to, że masa jest zbyt rzadka). Mogą to być
> ugotowane ziemniaki, ale też nie każde, tylko takie mączyste, z których
> się robi pierogi lub knedle - ugniecione po ugotowaniu (nie miksowane!).
Mąkę mogę spróbować- ale boję się że to będzie zbyt zbite wtedy bo sama
masa jest dość sucha - to chude mięso. Bułka tarta wiem co potrafi - ale
właśnie
ze względu na suchość farszu zdecydowałem się dodawać namoczoną w mleku
jak do zwykłych mielonych z surowego mięsa
(na zmoczenie masy suchej ryby dobry był też gotowany kalafior) .
Ziemniaki można też próbować choć to jest już ugotowana masa
i smażenie jej za bardzo nie wiąże - musiałbym dodawać jajka-
a to też nic nie daje, bo tylko masa rośnie przy smażeniu ale rozwala
się tak samo łatwo.
No i to już będą jakieś ziemniaczane półprodukty a nie mielone rybne :-)
|