Data: 2022-07-23 22:24:21
Temat: Re: Lepiszcze do masy
Od: cef <c...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2022-07-23 o 22:08, FEniks pisze:
> W dniu 23.07.2022 o 20:03, cef pisze:
>> Czym zagęścić masę do kotletów rybnych tak, żeby lepiej się trzymała
>> kupy po smażeniu?
>> Robimy te kotlety z resztek smażonej polędwicy z dorsza, które to resztki
>> są zamrażane już usmażone i potem jak się tych resztek uzbiera więcej,
>> to robimy z tego kotlety mielone. Dodaje się minimalnie bułki
>> namoczonej w mleku, pietruszkę zieloną, jakieś przyprawy i więcej
>> jajek, żeby jakoś to utrzymać w całości, ale ponieważ mięso nie jest
>> surowe, dodatkowo dość chude i suche, to te kotlety trzeba lepić
>> zupełnie malutkie żeby otoczka/skorupka z bułki tartej je utrzymywała
>> w całości, bo jak są ciut większe, to rozwalają się już przy
>> przewracaniu.
>> Co mogło by być lepiszczem czy takim scalaczem?
>> Dodać jakiegoś surowego mięsa trochę czy jakiś inny patent?
>
>
> Może to być po prostu mąka - ma gluten, więc jako tytułowe "lepiszcze"
> świetnie się nada. Może być bułka tarta, sucha (zamiast namoczonej
> bułki, która wpływa tylko na to, że masa jest zbyt rzadka). Mogą to być
> ugotowane ziemniaki, ale też nie każde, tylko takie mączyste, z których
> się robi pierogi lub knedle - ugniecione po ugotowaniu (nie miksowane!).
Mąkę mogę spróbować- ale boję się że to będzie zbyt zbite wtedy bo sama
masa jest dość sucha - to chude mięso. Bułka tarta wiem co potrafi - ale
właśnie
ze względu na suchość farszu zdecydowałem się dodawać namoczoną w mleku
jak do zwykłych mielonych z surowego mięsa
(na zmoczenie masy suchej ryby dobry był też gotowany kalafior) .
Ziemniaki można też próbować choć to jest już ugotowana masa
i smażenie jej za bardzo nie wiąże - musiałbym dodawać jajka-
a to też nic nie daje, bo tylko masa rośnie przy smażeniu ale rozwala
się tak samo łatwo.
No i to już będą jakieś ziemniaczane półprodukty a nie mielone rybne :-)
|