Data: 2022-07-23 22:08:09
Temat: Re: Lepiszcze do masy
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 23.07.2022 o 20:03, cef pisze:
> Czym zagęścić masę do kotletów rybnych tak, żeby lepiej się trzymała
> kupy po smażeniu?
> Robimy te kotlety z resztek smażonej polędwicy z dorsza, które to resztki
> są zamrażane już usmażone i potem jak się tych resztek uzbiera więcej,
> to robimy z tego kotlety mielone. Dodaje się minimalnie bułki
> namoczonej w mleku, pietruszkę zieloną, jakieś przyprawy i więcej
> jajek, żeby jakoś to utrzymać w całości, ale ponieważ mięso nie jest
> surowe, dodatkowo dość chude i suche, to te kotlety trzeba lepić
> zupełnie malutkie żeby otoczka/skorupka z bułki tartej je utrzymywała
> w całości, bo jak są ciut większe, to rozwalają się już przy
> przewracaniu.
> Co mogło by być lepiszczem czy takim scalaczem?
> Dodać jakiegoś surowego mięsa trochę czy jakiś inny patent?
Może to być po prostu mąka - ma gluten, więc jako tytułowe "lepiszcze"
świetnie się nada. Może być bułka tarta, sucha (zamiast namoczonej
bułki, która wpływa tylko na to, że masa jest zbyt rzadka). Mogą to być
ugotowane ziemniaki, ale też nie każde, tylko takie mączyste, z których
się robi pierogi lub knedle - ugniecione po ugotowaniu (nie miksowane!).
--
Ewa
|