Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: MAKARON MASZYNKAMI
Date: Sun, 19 Jul 2009 06:33:37 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 24
Message-ID: <h3u893$ip5$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <h3u7um$idu$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: abco233.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1247978595 19237 83.6.230.233 (19 Jul 2009
04:43:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 19 Jul 2009 04:43:15 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 090718-1, 2009-07-18), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323514
Ukryj nagłówki
Makaron z robotem lub automatem i maszynką do makaronu Marcato:
Wyrabiasz ciasto - robot musi mieć zdolność i zapas mocy - ciasto jest
twarde (Fenomen Zelmera daje radę - hakami), automat da sobie radę, opcja z
menu - kluski. Gdy ciasto się wyrobi wykladamy na posypaną mąką stolnicę,
robimy z ciasta wałek i krajemy na kęsy wielkości bułek. Wkładamy kęsy
obficie posypane mąką do slotu maszynki Marcato z gładkimi walcami i
wałkujemy na największym ich odstępie - wychodzą nam podłużne taśmy ciasta.
Gdy juz przerobimy całe ciasto zmniejszamy odstęp i jeszcze raz
wałkujemy na potrzebną grubość, znowu posypujemy mąką z obu stron - aby
ciasto się nie kleiło do walców i wpuszczamy do slotu z walcami tnącymi.
Przydaje się druga osoba odbierająca makaron z maszynki. Jeżeli nie
zamierzamy suszyć makaronu to - wrzuca go na wrzątek i zajmuje się jego
dalszą obróbką. Ja robię to sam niewiele wolniej niż na cztery ręce...
W obu sposobach domowego wyrobu makaronu można użyć mąki durum. Mąkę ze
stolnicy i maszynki przesiewamy sitem i wsypujemy do podręcznego pojemnika -
uŻywamy jej na zasmażki lub kolejnego ciasta np. na naleśniki.
Linki:
http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/roboty_kuchenne
/fenomen_z_sokowirowka/
http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=10&id4=1
&id5=11&pokaz=1&sid=0e33bd37fa142f38db70fa7d81ea51b5
|