Data: 2009-07-19 20:07:09
Temat: Re: MAKARON (Z)RECZNIE
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Maciej S." <m...@c...pl> napisał w wiadomości
news:h3vu6p$fq1$1@news.onet.pl...
>
> > A przepis na ten pyszny rosół mógłbyś zdradzić?
> Wiejska kura a nie pompowany sterydami kurczak z supermarketu - mam
właśnie
> taki rosołem od kuraka wolnobiegającego. Nie do pokonania.
>
>
> Chyba się pokuszę o
> > zrobienie tego makaronu w najbliższym czasie. Czy ciasto jest mocno
> > klejące?
> > Trzeba podsypywać mąką podczas "wałkowania" maszynką?
>
> Zasada jest prosta - jedno całe jajo na 100 g mąki, ew. dwie-jedną łyżki
> wody (w zależności od mąki ale nie więcej), trochę oliwy z oliwek, sól.
> Ciasto jest bardzo twarde, z trudnością się wyrabia, jest elastyczne.
> podsypuje się mąką przed krojeniem maszynką na docelowy makaron, placków
nie
> trzeba (jeśli damy oliwy do ciasta)
> Jak ma się mąkę durum to super, ale wystarczy tortowa.
> Polecam również Marcato, mam tą samą.
> Makaron taki jest nie do pokonania - taki makaron z sosem carbonara albo
ze
> świeżych prawdziwków - miodzio.
Bez wody chyba, że jajka małe i nie ma więcej w domu...
|