Data: 2009-07-19 20:03:34
Temat: Re: MAKARON (Z)RECZNIE
Od: "Maciej S." <m...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A przepis na ten pyszny rosół mógłbyś zdradzić?
Wiejska kura a nie pompowany sterydami kurczak z supermarketu - mam właśnie
taki rosołem od kuraka wolnobiegającego. Nie do pokonania.
Chyba się pokuszę o
> zrobienie tego makaronu w najbliższym czasie. Czy ciasto jest mocno
> klejące?
> Trzeba podsypywać mąką podczas "wałkowania" maszynką?
Zasada jest prosta - jedno całe jajo na 100 g mąki, ew. dwie-jedną łyżki
wody (w zależności od mąki ale nie więcej), trochę oliwy z oliwek, sól.
Ciasto jest bardzo twarde, z trudnością się wyrabia, jest elastyczne.
podsypuje się mąką przed krojeniem maszynką na docelowy makaron, placków nie
trzeba (jeśli damy oliwy do ciasta)
Jak ma się mąkę durum to super, ale wystarczy tortowa.
Polecam również Marcato, mam tą samą.
Makaron taki jest nie do pokonania - taki makaron z sosem carbonara albo ze
świeżych prawdziwków - miodzio.
MS
>
> Pozdrawiamy
> BMT
>
>
|