Data: 2009-07-19 15:05:17
Temat: Re: MAKARON MASZYNKAMI
Od: rajcelem <"rajcelem[at]naszojciec[dot]pl">
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista pisze:
> Makaron z robotem lub automatem i maszynką do makaronu Marcato:
>
> Wyrabiasz ciasto - robot musi mieć zdolność i zapas mocy - ciasto jest
> twarde (Fenomen Zelmera daje radę - hakami), automat da sobie radę, opcja z
> menu - kluski. Gdy ciasto się wyrobi wykladamy na posypaną mąką stolnicę,
> robimy z ciasta wałek i krajemy na kęsy wielkości bułek. Wkładamy kęsy
> obficie posypane mąką do slotu maszynki Marcato z gładkimi walcami i
> wałkujemy na największym ich odstępie - wychodzą nam podłużne taśmy ciasta.
> Gdy juz przerobimy całe ciasto zmniejszamy odstęp i jeszcze raz
> wałkujemy na potrzebną grubość, znowu posypujemy mąką z obu stron - aby
> ciasto się nie kleiło do walców i wpuszczamy do slotu z walcami tnącymi.
> Przydaje się druga osoba odbierająca makaron z maszynki. Jeżeli nie
> zamierzamy suszyć makaronu to - wrzuca go na wrzątek i zajmuje się jego
> dalszą obróbką. Ja robię to sam niewiele wolniej niż na cztery ręce...
> W obu sposobach domowego wyrobu makaronu można użyć mąki durum. Mąkę ze
> stolnicy i maszynki przesiewamy sitem i wsypujemy do podręcznego pojemnika -
> uŻywamy jej na zasmażki lub kolejnego ciasta np. na naleśniki.
>
> Linki:
> http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/roboty_kuchenne
/fenomen_z_sokowirowka/
>
> http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=10&id4=1
&id5=11&pokaz=1&sid=0e33bd37fa142f38db70fa7d81ea51b5
>
>
nikt cie juz nie czyta
|