Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder.news-service.com!xlned.c
om!feeder1.xlned.com!feeder2.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!208.90.169.5.M
ISMATCH!news.alt.net!news-out.newsfeeds.com!news-out.newsfeeds.com!fe.usenet.co
m.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 19 Jul 2009 17:05:17 +0200
From: rajcelem <"rajcelem[at]naszojciec[dot]pl">
Reply-To: "rajcelem[at]naszojciec[dot]pl"
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.22 (Windows/20090605)
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: MAKARON MASZYNKAMI
References: <h3u7um$idu$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<h3u893$ip5$1@nemesis.news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <h3u893$ip5$1@nemesis.news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 26
Message-ID: <4a6337a5$0$14672$6c5eefc5@fe.usenet.com>
Organization: Usenet.com
NNTP-Posting-Host: f3f36e38.fe.usenet.com
X-Trace: DXC=I2khH<JW9fM1FJA8aIX0k@EHdofIb_2`Dchn=hcU3]_E1hMAl^iM0ZM1=^Ya4cT[=LAST337
64^[A<neY_R?HdhE
X-Complaints-To: a...@u...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323530
Ukryj nagłówki
Panslavista pisze:
> Makaron z robotem lub automatem i maszynką do makaronu Marcato:
>
> Wyrabiasz ciasto - robot musi mieć zdolność i zapas mocy - ciasto jest
> twarde (Fenomen Zelmera daje radę - hakami), automat da sobie radę, opcja z
> menu - kluski. Gdy ciasto się wyrobi wykladamy na posypaną mąką stolnicę,
> robimy z ciasta wałek i krajemy na kęsy wielkości bułek. Wkładamy kęsy
> obficie posypane mąką do slotu maszynki Marcato z gładkimi walcami i
> wałkujemy na największym ich odstępie - wychodzą nam podłużne taśmy ciasta.
> Gdy juz przerobimy całe ciasto zmniejszamy odstęp i jeszcze raz
> wałkujemy na potrzebną grubość, znowu posypujemy mąką z obu stron - aby
> ciasto się nie kleiło do walców i wpuszczamy do slotu z walcami tnącymi.
> Przydaje się druga osoba odbierająca makaron z maszynki. Jeżeli nie
> zamierzamy suszyć makaronu to - wrzuca go na wrzątek i zajmuje się jego
> dalszą obróbką. Ja robię to sam niewiele wolniej niż na cztery ręce...
> W obu sposobach domowego wyrobu makaronu można użyć mąki durum. Mąkę ze
> stolnicy i maszynki przesiewamy sitem i wsypujemy do podręcznego pojemnika -
> uŻywamy jej na zasmażki lub kolejnego ciasta np. na naleśniki.
>
> Linki:
> http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/roboty_kuchenne
/fenomen_z_sokowirowka/
>
> http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=10&id4=1
&id5=11&pokaz=1&sid=0e33bd37fa142f38db70fa7d81ea51b5
>
>
nikt cie juz nie czyta
|