Data: 2009-07-19 04:33:37
Temat: Re: MAKARON MASZYNKAMI
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Makaron z robotem lub automatem i maszynką do makaronu Marcato:
Wyrabiasz ciasto - robot musi mieć zdolność i zapas mocy - ciasto jest
twarde (Fenomen Zelmera daje radę - hakami), automat da sobie radę, opcja z
menu - kluski. Gdy ciasto się wyrobi wykladamy na posypaną mąką stolnicę,
robimy z ciasta wałek i krajemy na kęsy wielkości bułek. Wkładamy kęsy
obficie posypane mąką do slotu maszynki Marcato z gładkimi walcami i
wałkujemy na największym ich odstępie - wychodzą nam podłużne taśmy ciasta.
Gdy juz przerobimy całe ciasto zmniejszamy odstęp i jeszcze raz
wałkujemy na potrzebną grubość, znowu posypujemy mąką z obu stron - aby
ciasto się nie kleiło do walców i wpuszczamy do slotu z walcami tnącymi.
Przydaje się druga osoba odbierająca makaron z maszynki. Jeżeli nie
zamierzamy suszyć makaronu to - wrzuca go na wrzątek i zajmuje się jego
dalszą obróbką. Ja robię to sam niewiele wolniej niż na cztery ręce...
W obu sposobach domowego wyrobu makaronu można użyć mąki durum. Mąkę ze
stolnicy i maszynki przesiewamy sitem i wsypujemy do podręcznego pojemnika -
uŻywamy jej na zasmażki lub kolejnego ciasta np. na naleśniki.
Linki:
http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/roboty_kuchenne
/fenomen_z_sokowirowka/
http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=10&id4=1
&id5=11&pokaz=1&sid=0e33bd37fa142f38db70fa7d81ea51b5
|