Data: 2004-06-07 10:32:29
Temat: Re: MIOD dlaczego sie krystalizuje
Od: "Gusiek" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "aja" <a...@g...n_o_s_p.am.gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ca1fu4$idu$1@inews.gazeta.pl...
> Ok moze inaczej dostalem miodek rzepakowy i on bardzo szybko sie
> skrystalizowal.. nie sadze by wlasciciel dawal wode z cukrem dla pszczolek
Rzepakowy ma bardzo duzo glukozy :)
> Pamietam jak moj dziadek mial pszczolki to no ood czasu do czasu gotowal
> wode z cukrem ale nie za czesto wiadomo jak nie ma poogdy na pszczoly i
nie
> ma kwiatu to trzeba czyms dokarmic...
> No wiec czy to ze sie szybko krystalizuje zalezy od tego z jakich kwiatow
> miod czy tez cyz sa dokarmiane?
Zależy od kwiatów. Cukier nie ma nic do rzeczy, z tym, że taki miód jest po
prostu mało wartosciowy i żaden szanujący się pszczelarz takiego miodu nie
wykręci. Cukier, czyli sacharoza składa siez czasteczki fruktozy i
czasteczki glukozy.
Pozdrawiam, A.
|