Data: 2004-06-07 10:29:28
Temat: Re: MIOD dlaczego sie krystalizuje
Od: "Gusiek" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "aja" <a...@g...n_o_s_p.am.gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ca1f0u$dq7$1@inews.gazeta.pl...
> Witam szanownych grupowiczow
>
> Powiedzcie mi dlaczego miod z pasieki kupiony sie tak szybko krystalizuje
a
> jak kupuje z markatu to leje sie piknie i to dlugo po otwarciu nawet ze
> miesiac.
To co w miodzie krystalizuje - to glukoza. czytaj: miód o dużej zawartości
glukozy będzie szybko krystalizował. Fruktozowy - prawie wcale, mieszany
będzie krystalizował częściowo.
Ten ze sklepu... Albo jest to miód fruktozowy (hmmm...) Albo poddawany
zostaje przez nieuczciwych "pszczelarzy" podgrzaniu, w wyniku czego z
powrotem przechodzi do postaci płynnej - bo taki jest przecież bardziej
"handlowy". Ok, tylko że podgrzanie miodu do temperatury powyzej 40 stopni C
powoduje rozkład enzymów i innych substancji, które decyduja o leczniczych
właściwościach miodu. Innymi słowy, pozostaje smaczny słodzik, ale
bezwartościowy. Tak na marginesie, słodzenie miodem gorącej herbaty lub
mleka na przeziębienie mija sie właśnie dlatego z celem. jesli miód ma
działać (a działa!), to nie w gorącej herbacie. A najlepiej, jesłi rozpusci
się łyche miodu w letniej wodzie wieczorem, a rano wypije. Dopiero wtedy
zostają uruchomione owe czarodziejskie enzymy i składniki, które bedą miały
zbawienny wpływ na nasz organizm :)
Smacznego, Agata
|