Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!news.uzoreto.com!newsreader4.netcologne.de!news.netcologn
e.de!peer04.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer02.ams4!peer.am4.highwi
nds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.ne
ostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Pączki
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <60269448$0$537$65785112@news.neostrada.pl>
<602aa33a$0$516$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Tue, 16 Feb 2021 11:14:54 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:78.0) Gecko/20100101
Thunderbird/78.7.1
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 54
Message-ID: <602b9b1f$0$510$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.97.103.219
X-Trace: 1613470495 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 510 217.97.103.219:55587
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3338
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382747
Ukryj nagłówki
W dniu 15.02.2021 o 18:16, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>> A przepis wziąłem stąd:
>>> https://www.youtube.com/watch?v=FrrQ5ro-TMs
>>> Szukałem takiego przepisu, który pozwoli mi wykorzystać moje
>>> urządzenie, zwane robotem planetarnym. :)
>> Jeśli wyszły Ci rzeczywiście takie jak na filmie - pulchniutkie,
>> równiutkie, złote - i może jeszcze zdążyłeś przed poranną kawą,
>> to gratuluję i podziwiam! :-)
> Te filmowe wcale nie wyglądają mi na bardzo puszyste. Dobry pączek
> powinien być samoodwarcający
Dobry pączek to podobno taki, który chwilę po ugryzieniu wraca do
swojego kształtu.
> -- w pierwszej fazie smażenia dolna
> połowa rośnie i nabiera puszystości, co mocno zmienia jego środek
> ciężkości. Jak ma już od spodu dość, sam robi fikołka, a wtedy smaży
> się druga strona. Te co je znam z dzieciństwa (ciotka Giena robiła),
> były tak lekkie, że gdyby okno otworzyć, przeciąg mógłby je zdmuchnąć.
> Kawałek ziemniaka zawsze smażył się wraz z pączkami. Nie jako wsakźnik
> temeratury, on pełnił jakąś Ważną Rolę. Jaką -- pytałem o to, lecz
> nikt więcej mi nie powiedział ponadto, że z nim pączki są lepsze.
> Dzisiaj tłumaczę to sobie bąblowaniem parą wodną, co może mieć wpływ
> na optymalizację procesu obróbki termicznej.
Ja nie biorę się za smażenie pączków. Kilka razy w życiu mi się
zdarzyło, ale efekt nie był dla mnie zadowalający. Wydaje mi się, że w
domowych warunkach (czyt. w niewielkim garnku) trudno uzyskać wysoką i
w miarę trwałą temperaturę. Po wrzuceniu dwóch czy trzech sztuk pączków
tłuszcz szybko się ochładza, a to już niedobrze, bo ciasto wtedy bardzo
chłonie tłuszcz i traci na tej lekkości i puszystości. Ale może to tylko
taka próba usprawiedliwienia własnego lenistwa z mojej strony.
> No i oczywiście mają
> być z różą. Z płatkami róży konkretnie.
W "mojej" piekarnio-cukierni mają pączki dobre. Kiedyś były może nawet i
z konfiturą z płatków, dziś może mają niewielką domieszkę tychże, a
resztę robi aromat, ale nie przesadnie. A i tak to najlepsze pączki,
jakie udaje mi się kupić w tłusty czwartek w mojej okolicy, przynajmniej
są świeże, puszyste, nie nasiąknięte tłuszczem. Poza tłustym czwartkiem
pączków nie jadam.
--
Ewa
|