Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!news.uzoreto.com!newsreader4.netcologne.de!news.netcologn
e.de!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer02.ams4!peer.am4.highwi
nds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.ne
ostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Pączki
References: <60269448$0$537$65785112@news.neostrada.pl>
<602aa33a$0$516$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<602b9b1f$0$510$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 16 Feb 2021 12:19:07 +0100
User-Agent: slrn/pre1.0.4-5 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 45
NNTP-Posting-Host: 84.201.212.11
X-Trace: 1613474347 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 547 84.201.212.11:50262
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3039
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382748
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
> Dobry pączek to podobno taki, który chwilę po ugryzieniu wraca do
> swojego kształtu.
To znaczy, że mu to odgryzione odrasta i znów robi się okrąglutki?
Dobry. I ekonomiczny. Można takim pączkiem rozwiązać problem głodu
na świecie.
> Ja nie biorę się za smażenie pączków. Kilka razy w życiu mi się
> zdarzyło, ale efekt nie był dla mnie zadowalający. Wydaje mi się,
> że w domowych warunkach (czyt. w niewielkim garnku) trudno uzyskać
> wysoką i w miarę trwałą temperaturę. Po wrzuceniu dwóch czy trzech
> sztuk pączków tłuszcz szybko się ochładza, a to już niedobrze,
> bo ciasto wtedy bardzo chłonie tłuszcz i traci na tej lekkości
> i puszystości. Ale może to tylko taka próba usprawiedliwienia
> własnego lenistwa z mojej strony.
Dobry pączek jest lekki, ma małą pojemność cieplną, nie wychładza
przesadnie tłuszczu. Problem może być przeciwny -- w trakcie smażania
pączków nie zachodzą na zewnątrz przemiany fazowe (parowanie), które
absorbują energię, więc łatwo o przegrzanie. To może być dobrym
wyjaśnieniem roli ziemniaka -- bierze on na siebie rolę dominującego
absorbera energii, temoeratura się stabilizuje przy stosunkowo dużym
przepływie ciepła, a wpływ pączków zostaje zminimalizowany.
>> No i oczywiście mają być z różą. Z płatkami róży konkretnie.
>
> W "mojej" piekarnio-cukierni mają pączki dobre. Kiedyś były może
> nawet i z konfiturą z płatków, dziś może mają niewielką domieszkę
> tychże, a resztę robi aromat, ale nie przesadnie.
Nie mam krytycznego stosunku do pączków z dobrych cukierni. Też są
dobre. I mogą być z różnym nadzieniem. Ale dla mnie to inny gatunek
ciasta, niż wcześniej przeze mnie opisany. Tradycja puszystych
pączków została przyniesiona przez Ciotkę z Wiednia. O ile jednym
takim ogólnopolskim pączkiem można się nasycić, tych wiedeńskich
dało się pochłonąć choćby dziesięć. Fakt, że były nieco mniejsze od
obecnych w wersji "jumbo".
Jarek
--
Jedli wszyscy do sytości, i zebrano z tego, co pozostało, dwanaście
pełnych koszy ułomków.
|