Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!news2.arglkargh.de!news.mixmin.net!newsreader4.netcologne
.de!news.netcologne.de!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer03.ia
d!feed-me.highwinds-media.com!peer02.ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.hig
hwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-0
1.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Pączki
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <60269448$0$537$65785112@news.neostrada.pl>
<602aa33a$0$516$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<602b9b1f$0$510$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Tue, 16 Feb 2021 13:55:09 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:78.0) Gecko/20100101
Thunderbird/78.7.1
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 51
Message-ID: <602bc0ae$0$512$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.97.103.219
X-Trace: 1613480110 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 512 217.97.103.219:55798
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3362
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382749
Ukryj nagłówki
W dniu 16.02.2021 o 12:19, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>> Dobry pączek to podobno taki, który chwilę po ugryzieniu wraca do
>> swojego kształtu.
> To znaczy, że mu to odgryzione odrasta i znów robi się okrąglutki?
> Dobry. I ekonomiczny. Można takim pączkiem rozwiązać problem głodu
> na świecie.
I jeszcze jakby wątroba odrastała, to już w ogóle! No nie, nie aż tak
dobrze.
> Dobry pączek jest lekki, ma małą pojemność cieplną, nie wychładza
> przesadnie tłuszczu. Problem może być przeciwny -- w trakcie smażania
> pączków nie zachodzą na zewnątrz przemiany fazowe (parowanie), które
> absorbują energię, więc łatwo o przegrzanie. To może być dobrym
> wyjaśnieniem roli ziemniaka -- bierze on na siebie rolę dominującego
> absorbera energii, temoeratura się stabilizuje przy stosunkowo dużym
> przepływie ciepła, a wpływ pączków zostaje zminimalizowany.
Hm, może faktycznie, bo te pączki, co kiedyś mi przyszło smażyć, to
każda kolejna partia była o ton ciemniejsza, więc raczej się przypalały
albo sam tłuszcz już przypalony, albo jedno i drugie. Czasem ktoś mnie
uszczęśliwi domowymi pączkami i podobnie wyglądają, tez zazwyczaj zbyt
ciemne i zwyczajnie tłuste. Coś w każdym razie wychodzi nie tak. Może to
kwestia ciasta. Aż zaczęło mnie kusić, żeby zrobić kilka sztuk na próbę.
> Nie mam krytycznego stosunku do pączków z dobrych cukierni. Też są
> dobre. I mogą być z różnym nadzieniem. Ale dla mnie to inny gatunek
> ciasta, niż wcześniej przeze mnie opisany. Tradycja puszystych
> pączków została przyniesiona przez Ciotkę z Wiednia. O ile jednym
> takim ogólnopolskim pączkiem można się nasycić, tych wiedeńskich
> dało się pochłonąć choćby dziesięć. Fakt, że były nieco mniejsze od
> obecnych w wersji "jumbo".
Wiedeńskich nie jadłam.
Zdarzyło mi się natomiast spędzać kiedyś tłusty czwartek we Włoszech.
Poszukiwania pączków trochę trwały, zakończyły się o tyle sukcesem, że w
ogóle jakieś dostaliśmy (pod nazwą bomboni). Ale nie umywały się do
pączków z pierwszej lepszej piekarni u nas, być może nawet do Biedronkowych.
--
Ewa
|