Data: 2012-01-12 21:40:15
Temat: Re: Pekajace jaja
Od: J-23 <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 12 Sty, 20:54, "jerzy.n" <b...@g...com> wrote:
> Jak w tytule , gotuje rano jajka na twardo na śniadanie i różnie wychodzi,
> czasami pękają a czasami nie, juz różnie próbowałem i te z lodówki
> wieczorem wykładałem i tez pękały i o co tutaj chodzi ?
nalezy w grubszym koncu jaja zrobic szpilka dziurke. tam jest
powietrze, ktore pod wplywem temp. sie rozszerza i rozsadza skorupke.
trzeba czynic to z nalezyta uwaga bo ostrze szpilki nie moze wbic sie
za gleboko. jajo gotowane z przedziurawiona skorupka nie popeka. a
zeby sie dobrze obieralo, do wody nalezy dosypac 1/2 lyzeczki soli.
|