Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki? Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-02-12 01:01:04
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia Wed, 11 Feb 2015 17:54:19 -0600, Pszemol napisał(a):

> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:w7gijxkvdsbr$.2f2x47dbl2w6$.dlg@40tude.net...
>>> Myślę że trzeba napisać list z prośbą o wyjaśnienia do jakiegoś rabina...
>>> Znasz jakiś adres kogoś kto chciałby gojom coś wyjaśnić o swej chałce?
>>> ;-)
>>
>> Kiedyś znałam.
>
> No to cenna informacja. Cieszę się, że się nią z nami podzieliłaś ;-)

No cóż, była to jedna z ostatnich żydowskich gospodyń w miejscowości
Bodzentyn. Już dawno nie żyje,wiec cóż Ci po adresie.

>
>>>> Tymczasem rzeczona przeze mnie chałka z parzonego ciasta jest jedyna w
>>>> swoim rodzaju, ma szczególną właściwość - da się na jej przekroju
>>>> wyraźnie
>>>> odróżnić poszczególne sploty "warkocza" na podstawie wyraźnie wizualnie
>>>> odgraniczonych obszarów, a kiedy się ją odrywa po kawałku palcami,
>>>> otrzymuje się jakby podłużne i dosyć elastyczne smugi ciasta o
>>>> włóknistej
>>>> strukturze zgodnej z przebiegiem poszczególnych splotów, powstałej
>>>> podczas
>>>> wyciągania ciasta podczas zaplatania warkocza.
>>>
>>> I tą szczególność oceniasz jako zaletę czy wadę? Bo ciężko się skapnąć...
>>> ;-)
>>
>> A to wszystko trzeba kwalifikować w tej skali? Musi Ci być ciężko tak.
>> Ja po prostu podaję cechy charakterystyczne.
>
> Mi? Ciężko bo ciekawi mnie czy ktoś cechę uważa za wadę czy zaletę?
> Nie, bynajmniej... Do tej pory wydawało mi się, że jednolitość struktury
> bochenka była raczej zaletą do której się dążyło i wszelkie nieregularne
> rzeczy jak właśnie warstwy czy dziury wewnątrz miąższu były raczej wadą.
> A Ty brzmiałaś jakbyś opisywała jakąś wyjątkowo cenną zaletę, wolałem
> się upewnić...

CHAŁKA to nie bochenek, to KONSTRUKCJA. Sama w sobie charakterystyczna.
Jedno u Ciebie drugiemu przeczy.

>
>>>> "Chałka" z ciasta nieparzonego to po prpstu drożdżówka o kształcie
>>>> chałki,
>>>> ma ona zupełnie jednolitą wizualnie strukturę wewnątrz, tylko na
>>>> wierzchu
>>>> widać zgrubienia.
>>>
>>> No popatrz, a ta którą ja upiekłem też miała wyraźnie widoczne warkocze
>>> wewnątrz ciasta - nie była jednolita w środku. A niczego nie parzyłem...
>>> Może niesłusznie parzeniu ciasta przypisujesz przyczynę separacji
>>> obszarów?
>>
>> Może i ŚLADY zlepienia były, ale na pewno nie było
>> włoknistosci/smugowatości ciasta. Nie wiesz,o czym mówię. W odróżnieniu od
>> Ciebie to JA jadłam prawdziwą chałkę całe dzieciństwo. Tak, miałam okazję
>> jeść żydowską chałkę. I dlatego wiem, że dziś to, co w sklepach sprzedają
>> jako "chałkę" oraz to, co pieczesz/pieczecie, to po prostu słodkie
>> plecione
>> bułki o KSZTAŁCIE chałki.
>
> Jasne...
> A nie ciekawi Cię przypadkiem, że wszyscy wokół Ciebie błądzą a zawsze tylko
> Ty jedna masz rację i wszystko robisz najlepiej?

Nigdzie tego nie twierdzę, ale skoro Ci to przychodzi na myśl, to pewnie
coś w tym jest o tyle, że (chyba niesłusznie) uważasz siebie i jeszcze ze
dwie osoby tutaj za "wszystkich".

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.02 Pszemol
12.02 XL
12.02 Pszemol
12.02 Stefan
12.02 Pszemol
12.02 bbjk
12.02 FEniks
12.02 Anai
12.02 Jarosław Sokołowski
12.02 Pszemol
12.02 Pszemol
12.02 Anai
12.02 Anai
12.02 Qrczak
12.02 Qrczak
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem