Data: 2003-12-04 15:27:56
Temat: Re: Przechowywanie bigosu
Od: "Cherokee" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:00c401c3ba79$a3b28260$6f00a8c0@ap.siedlce.pl...
> >
> A czy pasteryzować, to znaczy zagotować ten bigos w słoiku?
Tak, wstawic do zimnej (na spód garnka ścierka) zakryc pokrywką, zagotowac i
tak niech bulgocze leciutko (!) z 15 min. Potem przechowywac w lodówce.
> Czy w tym słoiku można go też zamrozić, czy to się jakoś wyklucza i lepiej
> wstawić go po prostu do lodówki?
Zamrozić da się, to wiem z autopsji. Jednak nie polecam mrożenia w słoiku ze
względu na niebezpieczeństwo pekniecia szkła.
Jeśli chcesz mrozić, to w plastikowych, szczelnych pojemnikach lub w
woreczkach. Potem rozmrażasz i dopiero na patelnie, inaczej będzie puree.
pozdr
cherokee
|