Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ratunku, wegańska uczta
Date: Thu, 30 Oct 2014 12:12:00 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 52
Message-ID: <c...@m...uni-berlin.de>
References: <m2b36g$ah8$1@node2.news.atman.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
gMBvRnpTcTkPvVO9JKA4CwSNqkvMrE+5LjAPHog/vRANJV0CDIWg4vWAgW
Cancel-Lock: sha1:yzTvEOx6r9l8YuMCUaMMULoEdqg=
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.2.0
In-Reply-To: <m2b36g$ah8$1@node2.news.atman.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358510
Ukryj nagłówki
Am 23.10.2014 um 16:26 schrieb bbjk:
> Proszę praktyków o pomoc, ponieważ w tym nie mam żadnego doświadczenia.
>
> W planach kolacja, jeden z gości to weganin. A więc nic, co żyło, ani
> nic z wytworów zwierzęcych, żadnego nabiału, ani miodu.
> Chcę, by nie czuł się gorzej potraktowany od pozostałych.
> Przystawka, zupa, danie główne i deser.
> Ma być smacznie i atrakcyjnie.
> Czytam to: http://blogweganski.pl/ i krem z buraków wydaje mi się OK,
> jako danie dla wszystkich, największy problem z daniem głównym. Kotlety
> z kaszy, czy z fasoli nie wydają mi zbyt pyszne. Dlatego proszę o pomoc
> praktyków. Może kotleciki z grzybów?
> Deser?
Może już jedzenie po obiedzie, ale tak na dzień dobry pourlopowo
bezinternetowo.
Chili sin carne. Robić jak normalne chili con carne, tylko zamiast mięsa
mielonego jest bulgur gotowany w soku pomidorowym. Robiłem coś takiego w
zeszłym roku na podobną okazję (wegetarianin, nie weganin).
Przepis z głowy, proporcje wg uznania:
Fasolę, może być czerwona, biała, w cętki, najładniej wychodzi
mieszanina przygotować wg. przepisu (zamoczyć, ugotować etc). Do tego
dodać czili, paprykę, kukurydzę, marchewkę, pietruszkę, co komu smakuje.
Osobno ugotować bulgur w sosie pomidorowym i rosołem własnej roboty
(bierzesz obierki selera, marchwi, pietruszki i gotujesz parę minut), aż
napęcznieje i będzie smaczny, dodać przyprawy do smaku (tymianek,
majeranek, cząber raczej obowiązkowo do fasoli). Zmieszać do kupy.
Ozdobić jogurtem (sojowym dla weganów) lub nie. Rzeżucha na wierzch
dodaje aromatu i koloru. Można podawać z ryżem lub bułką, jak kto lubi.
Zupa z dyni, przepis podawałem niedawno. Ikselka się wkurzała na mleko
kokosowe zamiast śmietany, ale smakuje naprawdę dobrze i jest wegańskie.
Kotlety panierowane z selera, ziemniaki i surówka. Lubię bardzo, choć
jestem na ogół mięsożerny.
Pieczona dynia (plastry), dodatki j.w.
Zapiekanka z warzyw i czerwonej soczewicy. Kiedyś był tu podawany przepis.
na deser sałatka owocowa, owoce w kiślu, owoce w galaretce. Galaretka
koszerna jest z agaru i kompletnie nie-zwierzęca.
Osobiście nie lubię erzaców sojowych, dlatego "oczywistości" w stylu
steka z tofu nie podaję.
Waldek
|