Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!eternal-september.or
g!feeder3.eternal-september.org!news.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: Wiesiaczek <c...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "Schabowe"
Date: Fri, 22 Mar 2024 14:42:17 +0100
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 41
Message-ID: <utk1rp$2ugae$2@dont-email.me>
References: <utenb0$1gi05$1@dont-email.me> <gBJKN.283098$ps1.175953@fx12.ams1>
<utj6sc$2on0e$2@dont-email.me> <_s9LN.167573$Erzc.122219@fx05.ams1>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Fri, 22 Mar 2024 13:42:18 -0000 (UTC)
Injection-Info: dont-email.me; posting-host="aa5fd082240702390c039755179b9c07";
logging-data="3096910";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX19PeiZgXoo0biaiAS8FG7NCCpXQKOBg5u4="
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:102.0) Gecko/20100101
Thunderbird/102.4.2
Cancel-Lock: sha1:Iex+b4MZm6At6WDAQNR456T7RhU=
Content-Language: pl-PL
In-Reply-To: <_s9LN.167573$Erzc.122219@fx05.ams1>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383963
Ukryj nagłówki
W dniu 22.03.2024 o 07:22, Marcin Debowski pisze:
> On 2024-03-22, Trybun <M...@j...cb> wrote:
>> W dniu 20.03.2024 o 23:40, Marcin Debowski pisze:
>>> On 2024-03-20, Trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>> W różnych quizach dotyczących czasów PRLu, często jest pytanie o
>>>> "schabowe z mortadeli". Mimo że pamiętam tamte czasy nigdy o czymś takim
>>>> nawet nie słyszałem. A jaka jest Wasza wiedza na ten temat, Szanowni
>>>> Grupowicze?
>>> Schabowe to nie. "Kotlety" tak. Kroiło się w plastry i podsmażało. Bez
>>> walenia i panierek. Coś z góra 2-3 razy dostąpiłem przyjemności, więc
>>> jakoś to popularne u mnie nie było.
>>>
>>
>> No właśnie, tak sobie pomyślałem że chyba jednak ktoś lansuje kolejny
>> mit o PRLu na miarę "tylko ocet na półkach, " kotlety schabowe z
>> mortadeli".. A same podsmażanie kiełbas różnego sortu to normalka w
>> każdym systemie.
>
> Te mortadele miały dość dużą średnicę. Nie kojarzę innej tak grubej
> kiełbasy. Pewnie stąd się ta nazwa kotletów wzięła, bo niczego innego
> tak smażonego w plastrach nie kojarzę.
>
Zgoda.
Np. włoska pizza jest moim zdaniem jedzeniem śmieciowym, gdzie trochę
mąki i resztki z wczorajszego obiadu tworzą danie, które dla snobów jest
szczytem sztuki kulinarnej.
Przed chwilą zjadłem szczyt polskiej sztuki kulinarnej tzn. barszcz z
białej kapusty ze skwarkami i resztką boczku oraz ziemniaki purre
okraszone słoniną. Pycha! :)))
Co prawda popite nieadekwatnie whisky z colą, ale to okazja z powodu
otrzymanej podwyżki, która musiała być opita :)
--
Wiesiaczek - dziś z DC
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Niech żyje POLEXIT! I salwa Ukrainie!
Wolę Rosję jako wroga niż Ukrainę jako przyjaciela.
|