Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!eternal-september.or
g!feeder3.eternal-september.org!news.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: Trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "Schabowe"
Date: Sun, 24 Mar 2024 08:52:16 +0100
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 36
Message-ID: <utom3o$7nkt$2@dont-email.me>
References: <utenb0$1gi05$1@dont-email.me> <utf296$c5j$2$Robert_W@news.chmurka.net>
<utj6qt$2on0e$1@dont-email.me> <utk1bd$2uksj$1@dont-email.me>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Sun, 24 Mar 2024 07:52:24 -0000 (UTC)
Injection-Info: dont-email.me; posting-host="7d41adbdca70368eb939d227a802adea";
logging-data="253597";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX1+3zdupJY8Cw2S5vvbBo3ZJ"
User-Agent: Mozilla Thunderbird
Cancel-Lock: sha1:KYKT5FM4j8y170VqFq4Wv6Wdc9o=
X-Antivirus-Status: Clean
X-Antivirus: Avast (VPS 240321-2, 21.3.2024), Outbound message
In-Reply-To: <utk1bd$2uksj$1@dont-email.me>
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383965
Ukryj nagłówki
W dniu 22.03.2024 o 14:33, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 22.03.2024 o 07:00, Trybun pisze:
>> W dniu 20.03.2024 o 17:18, Robert Wańkowski pisze:
>>> W dniu 20.03.2024 o 14:11, Trybun pisze:
>>>> W różnych quizach dotyczących czasów PRLu, często jest pytanie o
>>>> "schabowe z mortadeli". Mimo że pamiętam tamte czasy nigdy o czymś
>>>> takim nawet nie słyszałem. A jaka jest Wasza wiedza na ten temat,
>>>> Szanowni Grupowicze?
>>>
>>> W panierce wszystko da się zjeść.
>>>
>>>
>>> Robert
>>
>> Ale nie do wszystkiego pasuje. Np grzyb sowa/kania w panierce to
>> pomyłka, bo ta pełnie smaku uzyskuje po przypieczeniu. Niektórzy
>> także panierują np naleśniki, ale raczej smaku im to nie dodaje.
>
> A ja lubię panierowane kanie i często je jadam.
> Smak jest dosyć względnym atrybutem, i może dlatego mi smakuje:)
> Niektórzy to nazywają "schabowym z lasu", i coś w tym jest.
>
> Naleśniki nadziane farszem (kapusta mięso, jaja etc.) panierowane i
> podsmażane to nic innego jak krokiety lub paszteciki, doskonałe do
> czerwonego barszczu. Trudno powiedzieć, że im to smaku nie dodaje.
>
> Co do tematu, to nigdy nie miałem okazji spróbować panierowanej
> mortadeli, czego serdecznie żałuję :)
>
Skoro Ci takie lepiej podchodzą. Ale chociaż kiedy spróbuj jak smakują
takie bez otoczki, przypieczone. Bo, akurat moim zdaniem takie w otoczce
sporo tracą z swoich walorów smakowych.
Nikt z zapytanych o czymś takim jak schabowy z mortadeli ( w odróżnieniu
od tych z kani) nie słyszał, a więc zdanie o popularności tego dania to
tylko najwyraźniej czysty wymysł antyPRLowskiej propagandy.
|