Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smakołyk rybny.
Date: Wed, 30 Jun 2010 20:01:51 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 80
Message-ID: <i0g0qi$hir$1@inews.gazeta.pl>
References: <13fn9hmb71slv$.10b4kfuxk1ma6$.dlg@40tude.net>
<4c2b6c4f$0$19184$65785112@news.neostrada.pl>
<scv0up37yjl5.5q53mkq7w63k$.dlg@40tude.net>
<4c2b79a1$0$2601$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<4c2b7f99$0$17103$65785112@news.neostrada.pl>
<1i4r2tl3vwcp2$.k4dky3gukdip.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: chello087206253254.chello.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1277920914 18011 87.206.253.254 (30 Jun 2010 18:01:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Jun 2010 18:01:54 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5512
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-User: ktabaczynski
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328716
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1i4r2tl3vwcp2$.k4dky3gukdip.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 30 Jun 2010 19:32:07 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:15vut2g42s0tr.17bxgjvkbwk7n.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Wed, 30 Jun 2010 19:06:38 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:scv0up37yjl5.5q53mkq7w63k$.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Wed, 30 Jun 2010 18:09:49 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>>>
>>>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>>> news:13fn9hmb71slv$.10b4kfuxk1ma6$.dlg@40tude.net...
>>>>>>> Mam dwa wiaderka ryb w zamrażarce, efekt wędkowania MŚK.
>>>>>>> Coś muszę już z nimi zrobić, bo sezon na warzywa i owoce u progu, a
>>>>>>> gdzieś
>>>>>>> dzwoniło, że jest pyszna sprawa z takich ryb do zrobienia. Szkic
>>>>>>> mniej
>>>>>>> więcej taki:
>>>>>>> Smaży się rybę otoczoną w mące? jajku? bułce?
>>>>>>> Zalewa się w słoiku octem z przyprawami.
>>>>>>> Czeka się ileś-tam czasu.
>>>>>>> I ma to być na koniec pyszne bardzo.
>>>>>>>
>>>>>>> Kto zna dokładny przepis? Poproszę.
>>>>>>
>>>>>> Przeciez podałaś dokładny - smażona panierowana ryba w marynacie.
>>>>>
>>>>> No tia - a proporcje? Przyprawy? Stężenie? Mąka czy buła? Czas
>>>>> przechowywania? Konserwacja?
>>>>>
>>>>>> Drobnicę można przepuscić przez maszynkę do mięsa, posolić dodac
>>>>>> jajka,
>>>>>> bułkę i zrobic kotleciki.
>>>>>> Pychotka.
>>>>>
>>>>> E, ości nie lubię. I skóry. Skóry to te małe mają najwięcej i ości. A
>>>>> w
>>>>> occie one się rozpuszczają.
>>>>
>>>> Zgoda. A te kotleciki też fantastyczne, choć na zupę rybną też mogą
>>>> być,
>>>> też
>>>> pychotka.
>>>> Na lato w occie można zamarynować parówki, serdelki. Tyle, że lepiej
>>>> mieć
>>>> własnej produkcji. Albo od dobrego masarza.
>>>
>>> Trochę się boję takich eksperymentów, więc wolę zamrażać mięsny nadmiar,
>>> niż słoikować, natomiast z rybkami muszę coś postanowić, bo to się MŚK i
>>> nałowił, i naczyścił (co złowi, to musi oczyścić, ja ryb z "bebechami"
>>> nie
>>> tykam) - nie mogę zmarnować tej całej jego roboty. A miejsce w
>>> zamrażarce
>>> potrzebne na nowe nabytki wędkarskie i warzywne i owocowe zapasy zimowe
>>> :-)
>>
>> Kup kolejną zamrażarkę,
>
> O nie, mam dużą, starczy. Juz z tej jednej nie ma kto wszystkiego wyjeść
> :-)
>
>> albo wędliny wędź jak litewskie.
>
> To jak będę miała murowaną wędzarnię, bo do takiej nic z zewnątrz nie
> wejdzie i wędlin nie zeżre ani nie spaskudzi podczas ich długiego pobytu w
> niej.
>
>> To nie jest eksperyment - marynata to marynata - po pasteryzacji nic nie
>> ruszy przetworu.
>
> Owszem.
A chcesz przepis na zupę rybną z małych i dużych ryb?
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|