Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.nask.pl!
news.nask.org.pl!news.internetia.pl!news.intelink.pl!newsfeed.neostrada.pl!neme
sis.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smalec w sloiku
Date: Sun, 21 Sep 2008 09:07:05 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 34
Message-ID: <gb4s9e$ppl$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abcl76.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1221981294 26421 83.6.227.76 (21 Sep 2008 07:14:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 21 Sep 2008 07:14:54 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080920-0, 2008-09-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315503
Ukryj nagłówki
"NZSNNW" <n...@o...pl> wrote in message
news:5982.0000027c.48d571c3@newsgate.onet.pl...
> Zawsze robiłem smalec. Sam smalec, lub z cebulą, lub z czosnkiem, lub z
> jabłkiem.
>
> A teraz mam za dużo słoniny, nie mam miejsca by ją przechowywać.
>
> Jak zrobić smalec w słoikach?
> Po prostu zalać i zakręcić?
> Ile tak wytrzyma trzymany w chłodnej spiżarni?
> Jak zrobić smalec 'na dłużej', do przechowywania przez jakiś czas?
Gdybyś naprawdę robił - wiedziałbyś. Z tym, że ci powiem - bo inni też
chcą wiedzieć. Smalec na długie przechowywanie musi być gotowany nie
smażony, zbierany z wody topi się z solą, bez dodatków i na gorąco nakłada w
słoiki, a te pasteryzuje. Słoik chroni przed dostępem powietrza i zakażeń -
sól przed rozwojem bakterii i grzybów. Przechowywać w chłodnym i CIEMNYM
pomieszczeniu. Najlepiej w zamrażarce.
Pytanie - skoro masz słoninę po co robić smalec? Pokroić słoninę na
kawałki, przesypać grubą solą, włożyć do foliówki i do zamrażarki. Można
popaprykować. Jeżeli masz możliwość wędzenia można pokroić w pasy,
zapeklować, naciąć koniec pasa i przewiązać sznurkiem, robiąc pętelkę do
wieszania w wędzarce. Wędzić w zimnym dymie. Włożyć pokrojoną na kawałki do
słojow wecka, zalać smalcem, założyć gumkę (czerwoną) i sprężynkę - wstawić
do piekarnika i zapiec. Po wyjęciu i ostygnięciu sprawdzić szczelność. Na
drugi dzień zapiekanie powtórzyć - i tak trzykrotnie. Nie ma lepszego
sposobu na przechowywanie słoniny, boczku surowego i wędzonego oraz
kiełbasy.
Słonina daje się smarować nożem na chlebie jak masło, smalec także,
ponad to są doskonałymi dopdatkami do zup i barszczy, czy fasolki po
bretońsku, do zapiekanek i fundy.
|