Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Smalec w sloiku Re: Smalec w sloiku

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Smalec w sloiku

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.nask.pl!
news.nask.org.pl!news.internetia.pl!news.intelink.pl!newsfeed.neostrada.pl!neme
sis.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smalec w sloiku
Date: Sun, 21 Sep 2008 09:07:05 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 34
Message-ID: <gb4s9e$ppl$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abcl76.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1221981294 26421 83.6.227.76 (21 Sep 2008 07:14:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 21 Sep 2008 07:14:54 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080920-0, 2008-09-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315503
Ukryj nagłówki


"NZSNNW" <n...@o...pl> wrote in message
news:5982.0000027c.48d571c3@newsgate.onet.pl...
> Zawsze robiłem smalec. Sam smalec, lub z cebulą, lub z czosnkiem, lub z
> jabłkiem.
>
> A teraz mam za dużo słoniny, nie mam miejsca by ją przechowywać.
>
> Jak zrobić smalec w słoikach?
> Po prostu zalać i zakręcić?
> Ile tak wytrzyma trzymany w chłodnej spiżarni?
> Jak zrobić smalec 'na dłużej', do przechowywania przez jakiś czas?

Gdybyś naprawdę robił - wiedziałbyś. Z tym, że ci powiem - bo inni też
chcą wiedzieć. Smalec na długie przechowywanie musi być gotowany nie
smażony, zbierany z wody topi się z solą, bez dodatków i na gorąco nakłada w
słoiki, a te pasteryzuje. Słoik chroni przed dostępem powietrza i zakażeń -
sól przed rozwojem bakterii i grzybów. Przechowywać w chłodnym i CIEMNYM
pomieszczeniu. Najlepiej w zamrażarce.
Pytanie - skoro masz słoninę po co robić smalec? Pokroić słoninę na
kawałki, przesypać grubą solą, włożyć do foliówki i do zamrażarki. Można
popaprykować. Jeżeli masz możliwość wędzenia można pokroić w pasy,
zapeklować, naciąć koniec pasa i przewiązać sznurkiem, robiąc pętelkę do
wieszania w wędzarce. Wędzić w zimnym dymie. Włożyć pokrojoną na kawałki do
słojow wecka, zalać smalcem, założyć gumkę (czerwoną) i sprężynkę - wstawić
do piekarnika i zapiec. Po wyjęciu i ostygnięciu sprawdzić szczelność. Na
drugi dzień zapiekanie powtórzyć - i tak trzykrotnie. Nie ma lepszego
sposobu na przechowywanie słoniny, boczku surowego i wędzonego oraz
kiełbasy.
Słonina daje się smarować nożem na chlebie jak masło, smalec także,
ponad to są doskonałymi dopdatkami do zup i barszczy, czy fasolki po
bretońsku, do zapiekanek i fundy.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.09 Tomek
21.09 Tomek
21.09 Tomek
21.09 lemonka
21.09 Dariusz K. Ładziak
22.09 Prawusek
22.09 Panslavista
13.10 aja74
17.09 h...@g...com
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?