Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin3!goblin.stu.neva.ru!news.ripco.com!usenet.blueworldhosting.com!
feeder01.blueworldhosting.com!peer01.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-med
ia.com!feed-me.highwinds-media.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Smardze
References: <5368fe03$0$2146$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5369451f$0$2156$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536a0457$0$2238$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Wed, 7 May 2014 13:50:04 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.2-14 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 49
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1399463404 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2228 77.253.217.116:35625
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3468
X-Received-Body-CRC: 3876922816
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355847
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
> Proszę tylko jeszcze powiedzieć, jak się losy owego malarza potoczyły?
> Czy dzięki nowemu lokum jego talent się rozwinął i możemy gdzieś
> podziwiać jego obrazy? Jeśli tak, to przysłużył się Pan tymi pięcioma
> stówkami do rozwoju sztuki.
Mieszka w Nowym Jorku. Wsześniej, jak miał okres londyński, częściej go
się widywało. U mnie też coś wisi. A właściwie wisiało, bo kiedyś spadło,
a ponieważ nikomu nie chciało się walczyć z gwoździem, więc stoi oparte.
Jeszcze sprzed akademickiego rozwoju. A dom, owszem, jest z tym wszystkim
spleciony. W godzinę naznaczona na obronę dyplomu rozpętała się nad
Warszawą ogromna burza. Ulewa, strumienie deszczu, grzmoty, pioruny.
Po obronie -- piękne czerwcowe słoneczko. Świeżo namaszczony artysta
dyplomowany otwiera podwoje, a tu od progu za gardło ściska zapach palonej
smoły, jak w piekle. Nad łóżkiem, w miejscu gdzie zwykle przy czytaniu
opiera się głowa, kawał odwalonego tynku i sterczące resztki papy, którą
niegdyś izolowano drewniane domy. Z chłodnej analizy zdarzenia wynikało,
że to pieron strzelił w brzozę, a między nią a gwoździem wbitym w ścianę
domu rozpięty był drut ogrodzenia. Ale pierwsza gorąca myśl była taka:
teraz już wiem, po co mi były te lata studiów.
> Ja wolę pośrednią - sarepską. NB ciekawe, jakie jest jej pochodzenie
> (skąd ta nazwa?).
Mniemam, że od Sarepty. Takie miasto. I taka gorczyca. Bo ona bywa
biała albo czarna. Oraz pośrednia -- sarepska.
>> Tak sobie teraz pomyślałem, że za domowy wyrób musztardy nikt się
>> nie bierze. A to przecież mógłby być całkiem ciekawy eksperyment.
>
> Podobno to tylko zmielone ziarnka gorczycy, z octem lub cytryną
> i chyba odrobiną oleju.
Piwo też tylko z wody, słodu, chmielu i odrobiny drożdży. A tyle tego
rodzajów robią, że gdybym teraz zaczął każdego po szklaneczce próbować,
to bym już chyba nigdy nie wytrzeźwiał. Musztardy robią z gorczyc
różnych, zmielonych drobno, grubo, bądź zgoła wcale. Są miodowe,
chrzanowe, ziołowe, paprykowe i czort wie jakie jeszcze. Z winem białym,
albo czerwony, które dopiero w musztardzie może w ocet się przemienić.
To może by tak kiedy ukręcić musztardę orzechową?
Jarek
--
Naprawdę, mówię wam: Wiele wdów było w Izraelu za czasów Eliasza, kiedy
niebo pozostawało zamknięte przez trzy lata i sześć miesięcy, tak że
wielki głód panował w całym kraju; a Eliasz do żadnej z nich nie został
posłany, tylko do owej wdowy w Sarepcie Sydońskiej.
|