Data: 2014-05-09 10:23:18
Temat: Re: Smardze
Od: czeremcha <1...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu czwartek, 8 maja 2014 23:18:21 UTC+2 użytkownik FEniks napisał:
> Problem w tym, �e sok z czarnego bzu ma bardzo charakterystyczn� gorycz
> w sobie, do kt�rej do tej pory si� nie przekona�am.
Sambucol to owoce bzu czarnego, a syrop z kwiatów bzu czarnego to zupełnie inna
historia.
Jak wiele innych rzeczy - prawie nieznany u nas, natomiast za granicą - to i owszem.
https://www.delicious-austria.com/darbo-holunderblut
en-sirup-0-5lt.html?___store=en&___from_store=de
http://www.britishsupermarketworldwide.com/acatalog/
Sainsburys-English-Elderflower-Cordial-Taste-the-Dif
ference-500ml.html
Niedawno pojawił się jako ciekawostka w Lidlu jogurt kwiatowobzowo - bodaj marakujowy
/? nie pamiętam/... Pyszny był.
Syrop z kwiatów czarnego bzu robiłam po raz pierwszy w zeszłym roku - i jest tak
łatwy w przygotowaniu, a przy tym tak smaczny - i co ważniejsze - skuteczny w
leczeniu np. zapalenia zatok - że na pewno powtórzę w podwójnej ilości w tym roku.
I zupełnie inny w smaku i zapachu niż przetwory z owoców czarnego bzu.
http://gotujmy.pl/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu,przep
isy-napoje-bezalkoholowe-przepis,42849.html
Kwiaty suszyłam też w suszarce - na napar.
Ania
|