Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
eer02.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.
com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01
.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-
for-mail
Date: Wed, 07 May 2014 20:53:52 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smardze
References: <5368fe03$0$2146$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5369451f$0$2156$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536a0457$0$2238$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 44
Message-ID: <536a813f$0$2360$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.10.86.227
X-Trace: 1399488831 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2360 83.10.86.227:1969
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3234
X-Received-Body-CRC: 2494217448
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355848
Ukryj nagłówki
W dniu 2014-05-07 13:50, Jarosław Sokołowski pisze:
> Mieszka w Nowym Jorku. Wsześniej, jak miał okres londyński, częściej
> go się widywało. U mnie też coś wisi. A właściwie wisiało, bo kiedyś
> spadło, a ponieważ nikomu nie chciało się walczyć z gwoździem, więc
> stoi oparte. Jeszcze sprzed akademickiego rozwoju. A dom, owszem, jest
> z tym wszystkim spleciony. W godzinę naznaczona na obronę dyplomu
> rozpętała się nad Warszawą ogromna burza. Ulewa, strumienie deszczu,
> grzmoty, pioruny. Po obronie -- piękne czerwcowe słoneczko. Świeżo
> namaszczony artysta dyplomowany otwiera podwoje, a tu od progu za
> gardło ściska zapach palonej smoły, jak w piekle. Nad łóżkiem, w
> miejscu gdzie zwykle przy czytaniu opiera się głowa, kawał odwalonego
> tynku i sterczące resztki papy, którą niegdyś izolowano drewniane
> domy. Z chłodnej analizy zdarzenia wynikało, że to pieron strzelił w
> brzozę, a między nią a gwoździem wbitym w ścianę domu rozpięty był
> drut ogrodzenia. Ale pierwsza gorąca myśl była taka: teraz już wiem,
> po co mi były te lata studiów.
Ciekawa historia, można by dalej pociągnąć i jakiś horror napisać, a
jeszcze lepiej - nakręcić.
>> Ja wolę pośrednią - sarepską. NB ciekawe, jakie jest jej pochodzenie
>> (skąd ta nazwa?).
> Mniemam, że od Sarepty. Takie miasto. I taka gorczyca. Bo ona bywa
> biała albo czarna. Oraz pośrednia -- sarepska.
A, doczytałam sobie. To rosyjska Sarepta. Nie chodzi o tę biblijną.
> Piwo też tylko z wody, słodu, chmielu i odrobiny drożdży. A tyle tego
> rodzajów robią, że gdybym teraz zaczął każdego po szklaneczce
> próbować, to bym już chyba nigdy nie wytrzeźwiał. Musztardy robią z
> gorczyc różnych, zmielonych drobno, grubo, bądź zgoła wcale. Są
> miodowe, chrzanowe, ziołowe, paprykowe i czort wie jakie jeszcze. Z
> winem białym, albo czerwony, które dopiero w musztardzie może w ocet
> się przemienić. To może by tak kiedy ukręcić musztardę orzechową?
Myślę, że można by zaryzykować. Majonezy ludzie kręcą, to i musztarda
może się udać.
W ramach sygnaturki:
https://www.youtube.com/watch?v=Aaz1c4hZMNg
Ewa
|