Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!eternal-september.org!fee
der.eternal-september.org!news.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Używa ktoś marynaty sojowo-cytrynowej?
Date: Sat, 14 Jan 2017 16:29:37 -0600
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 3
Message-ID: <o5e8lc$qdq$1@dont-email.me>
References: <o5dn0r$qhq$1@dont-email.me> <o5e1q2$2od$1@dont-email.me>
<4...@p...onet.pl>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Sat, 14 Jan 2017 22:27:56 -0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="8571ceb7402ac5ef25be30f2baff40ab";
logging-data="27066";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX18P+exKlWiywQDH3Qsc6zde"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <4...@p...onet.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:hCQzuaRocWxuFmXW4Kc/7f9fDco=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:375491
Ukryj nagłówki
"samya" <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:424bddaf-723d-8985-1d6c-9a151db54e44@poczta.one
t.pl...
> W dniu 14.01.2017 o 21:32, Pszemol pisze:
>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
>> news:o5dn0r$qhq$1@dont-email.me...
>>> Jadłem niedawno w Kanadzie bardzo smaczną wołowinę w azjatyckiej
>>> knajpie.
>>>
>>> Zapytałem kelnerki jakiej marynaty użyto i dostałem informacje że "soy
>>> sauce and lemon juice". Sojowy sos i sok z cytryny. Że podobno bardzo
>>> popularna marynata w kuchni azjatyckiej. Odpowiadał mi bardzo ten smak,
>>> choć gdybym
>>> ja to robił to marynowałbym ciut krócej lub dał mniej soli bo mięso było
>>> całkiem zagłuszone marynatą...
>>>
>>> Ktoś próbował? Jakiś sprawdzony przepis może doradzić?
>>
>> Coś znalazłem w tym guście, wygląda bardzo proste:
>> 1/4 szklanki sosu sojowego
>> 1/4 szklanki oliwy z oliwek
>> 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
>> 4 ząbki czosnku
>> Wymieszać wszystko i moczyć wołowinę 4 godziny przed
>> grilowaniem/smażeniem.
>> http://www.marthastewart.com/350293/soy-garlic-marin
ade
>>
>> Tu jest też coś tylko z jakimś dodatkowym sosem Worczesterszire....
>> http://allrecipes.com/video/650/best-steak-marinade-
in-existence/
>> i dodatkiem jakiejś zieleniny :-)
>>
>>
> Ten pierwszy przepis wyglada smakowicie :)
> Tylko jesli chodzi o wolowine, to trzymalabym ja w tej marynacie nie 4
> godziny, ale z 12, a najlepiej cala dobe, w lodowce.
> Mieso swietnie kruszeje, a wolowina jednak wymaga troche czasu.
A nie zrobi się zbyt kwaśne i zbyt słone od tak długiego marynowania?
|