Data: 2012-09-26 10:38:45
Temat: Re: Wanilia
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 26.09.2012 12:29, schrieb medea:
> W dniu 2012-09-26 12:24, Qrczak pisze:
>> Dnia 2012-09-26 12:20, obywatel medea uprzejmie donosi:
>>> Mam pytanie - chcę do kremu dodać prawdziwą wanilię - czy taką laskę
>>> wanilii z opakowania po prostu pokruszyć, czy wymaga jakiejś specjalnej
>>> obróbki?
>>> Proszę się nie śmiać, nigdy wcześniej z takiej nie korzystałam.
>>
>> Zależy Ci tylko na aromacie czy ma występować w kremie?
>
> Chcę, żeby było widać takie czarne kropeczki.
Jak robisz krem na mleku czy śmietanie, to dodajesz wanilię do tego w
czasie podgrzewania. W tym celu wanilię rozkrajasz wzdłuż, nasionka
zdrapujesz nożem (tępym, albo drugą stroną ostrego) i dajesz do
mleka/śmietany. Po oskrobaniu dajesz też resztę laski, wyławiasz przed
dalszym procesem produkcyjnym. Tak wyciągniesz najwięcej aromatu i masz
też "kropki".
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|