Data: 2012-09-26 10:42:42
Temat: Re: Wanilia
Od: Qrczak <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2012-09-26 12:38, obywatel Waldemar Krzok uprzejmie donosi:
> Am 26.09.2012 12:29, schrieb medea:
>> W dniu 2012-09-26 12:24, Qrczak pisze:
>>> Dnia 2012-09-26 12:20, obywatel medea uprzejmie donosi:
>>>> Mam pytanie - chcę do kremu dodać prawdziwą wanilię - czy taką laskę
>>>> wanilii z opakowania po prostu pokruszyć, czy wymaga jakiejś specjalnej
>>>> obróbki?
>>>> Proszę się nie śmiać, nigdy wcześniej z takiej nie korzystałam.
>>>
>>> Zależy Ci tylko na aromacie czy ma występować w kremie?
>>
>> Chcę, żeby było widać takie czarne kropeczki.
>
> Jak robisz krem na mleku czy śmietanie, to dodajesz wanilię do tego w
> czasie podgrzewania. W tym celu wanilię rozkrajasz wzdłuż, nasionka
> zdrapujesz nożem (tępym, albo drugą stroną ostrego) i dajesz do
> mleka/śmietany. Po oskrobaniu dajesz też resztę laski, wyławiasz przed
> dalszym procesem produkcyjnym. Tak wyciągniesz najwięcej aromatu i masz
> też "kropki".
O, to to!
qr.a
--
zagapiłam się i Waldemar uprzedził
|