Data: 2012-09-26 10:43:06
Temat: Re: Wanilia
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-09-26 12:38, Waldemar Krzok pisze:
> Am 26.09.2012 12:29, schrieb medea:
>> W dniu 2012-09-26 12:24, Qrczak pisze:
>>> Dnia 2012-09-26 12:20, obywatel medea uprzejmie donosi:
>>>> Mam pytanie - chcę do kremu dodać prawdziwą wanilię - czy taką laskę
>>>> wanilii z opakowania po prostu pokruszyć, czy wymaga jakiejś
>>>> specjalnej
>>>> obróbki?
>>>> Proszę się nie śmiać, nigdy wcześniej z takiej nie korzystałam.
>>>
>>> Zależy Ci tylko na aromacie czy ma występować w kremie?
>>
>> Chcę, żeby było widać takie czarne kropeczki.
>
> Jak robisz krem na mleku czy śmietanie, to dodajesz wanilię do tego w
> czasie podgrzewania. W tym celu wanilię rozkrajasz wzdłuż, nasionka
> zdrapujesz nożem (tępym, albo drugą stroną ostrego) i dajesz do
> mleka/śmietany. Po oskrobaniu dajesz też resztę laski, wyławiasz przed
> dalszym procesem produkcyjnym. Tak wyciągniesz najwięcej aromatu i
> masz też "kropki".
No właśnie nie zamierzałam podgrzewać, chyba że masz jakiś fajny przepis
na krem waniliowy do tortu bezowego.
Ja chciałam zrobić taki z bitej śmietany i serka mascarpone (jak do
tiramisu).
Ewa
|