Data: 2011-11-28 08:31:18
Temat: Re: Wędzenie
Od: wolim <n...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-11-28 09:01, Lebowski pisze:
> Najsampierw wedliny typu szynka czy boczek nalezy zapeklowac.
> Min. 3 dni, optymalnie 5-7 dni.
Ja gdzieś czytałem, że niektórzy peklują i po 3 tygodnie...
> Potem nalezy wedzic w temp. niezbyt duzej - ok. 45 st do 60 max.
> Min. przez 2 h, choc nalepiej to sprawdzic po stopniu wysuszenia miesa.
> U mnie wedzilo sie w niskiej temp. ok. 6-8 h, bo to wtedy mieso nabiera
> smaku.
> Pod koniec suszenia trzeba dac koniecznie swierza glazke lub 2 jalowca.
A to kilkugodzinne suszenie to przy otwartej wędzarni, czy w gęstym
dymie? Bo chyba jak wędzarnia jest zamknięta, to w środku jest trochę
wilgotno?
> Nadaje on charakterystyczna nute smaku i szynka po przekrojeniu mieni
> sie kolorami jak benzyna w kaluzy.
Wypróbuję, mam trochę jałowca na ogródku :)
|