Data: 2002-08-31 10:09:30
Temat: Re: Z czego powstaje mascarpone?
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Sabinka" <s...@k...net.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, August 31, 2002 11:54 AM
Subject: Z czego powstaje mascarpone?
> Bo dostalam cynk, ze w Minimalu w Toruniu jest mascarpone produkcji
> niemieckiej, 250 g za 7 zl. To w sumie tanio i prawie mialam zamowic u
> siostry, ale powiedziala, ze sklada sie on m.in. z serka
> homogenizowanego.
> Czy to moze byc mascarpone?
> Czy ktos z Was probowal moze tego produktu? Czy jest smakiem choc
> zblizony do mascarpone?
>
> --
> Sabina
>
Prawdziwe mascarpone to po prostu rodzaj twarozku robionego ze swiezej
smietanki o zawartosci tluszczu nie mniej niz 25%, podgrzewa sie ja do 85
stopni Celsjusza po czym zakwasza, zeby sie sciela - robi sie z tego b.
gesty twarozek, serwatke odlewa sie calowicie po 12 godzinach. Wazna jest
jakosc smietanki - w Lombardii, ojczyznie mascarpone, dobry ser robi sie
tylko ze smietany krow, ktore pasly sie na lakach, bez zadnych gotowych pasz
i innych "wynalazkow". W tym swietle serek homo jest raczej nie na miejscu
;-) - lepiej juz zrobic sobie samemu mascarpone w domu ze smietanki
(najlepiej kremowki od tzw. "wiejskiej baby"), chociazby kwaszac ja w zwykly
sposob i robiac twarozek domowym, maminym sposobem.
Pozdrwaiam
Herbatka efemeryczna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|