Data: 2002-09-02 19:06:54
Temat: Re: Z czego powstaje mascarpone?
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Zuza" <g...@p...fm>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, September 02, 2002 9:03 PM
Subject: Re: Z czego powstaje mascarpone?
>
> > w ktorej podgrzewa sie slodkie mleko i w odpowiednim momencie dodaje
kwas
> > mlekowy, sok z cytryny albo ocet winny - ale nigdy jej nie probowalam,
> wiec
> > nie bede sie wypowiadac (aczkolwiek jest to metoda blizsza technologii
> > wytwarzania mascarpone).
> Czesc! Znam taki sposob na robienie serka. Stosowalam. Biore litr
swiezego,
> nie pasteryzowanego mleka i do naczynia z mlekiem wsypuje 0,7 lyzeczki
> kwasku cytrynowego. Odstawiam na kilka godzin (no na noc), az sie dobrze
> zetnie. Nacisk na - dobrze! Przelewam na geste sito i zostawiam, az dobrze
> obcieknie. I serek gotowy. No i ten serek jest bardzo dobry. Jem go lyzka
> dotad az zniknie, czyli bez opamietania. :-)))
> Zuzka
Zuzka, ale ta metdoa, o ktorej pisalam to jest taka, ze kwasek,/sok z
cytryny/ ocet dodaje sie juz podczas podgrzewania i robi sie ten ser
natychmiast, bez odstawiania.
Przy okazji - nie widzialam sie dzis z mama, wiec szczegoly na temat
twarozku jutro.
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|